Σαμπάχ: «Η υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών συνδέεται με το προσφυγικό»
Η τουρκική φιλοκυβερνητική Sabah συνδέει την υπόθεση των δύο ελλήνων αξιωματικών με επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία από έλληνες συνοριοφύλακες, την ώρα που η Τουρκία σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική σε ανάλογα περιστατικά φαίνεται πως έχει σκοπό να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια κράτησής τους, ακολουθώντας κατά γράμμα την τυπική διαδικασία.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl, εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνικής ακτοφυλακής». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, που αναδημοσιεύει σχετικά αποσπάσματα της Sabah, κάνει λόγο για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου.
Οι πρόσφυγες φέρονται να διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφόροι τούς ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ, ανέφερε ότι οι Έλληνες τούς χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».