Μακρόν: Έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γιούτα – Επικοινωνία με Ερντογάν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «έντονη ανησυχία» του απέναντι «στη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον αμάχων και των νοσοκομείων στην ανατολική Γούτα από το καθεστώς της Συρίας», ανέφερε το Ελιζέ.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μακρόν υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει αμέσως και πλήρως σεβαστή», σύμφωνα με το ψήφισμα 2401 που ενέκρινε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε σήμερα νέους φονικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, παρόλο που αυτά τα αεροπορικά πλήγματα, που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 550 θανάτους από τις 18 Φεβρουαρίου στον θύλακα αυτόν, μοιάζουν να έχουν μειωθεί σε ένταση.
Ο ΟΗΕ απαίτησε το Σάββατο την κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στη Συρία προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι τραυματίες.
Ο Μακρόν επεσήμανε στον Ερντογάν ότι αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του συριακού εδάφους, περιλαμβανομένου του Αφρίν, και πρέπει να εφαρμοστεί παντού και από όλους χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων στο Αφρίν και πως η επιχείρηση που πραγματοποιείται στο Αφρίν προκειμένου να «εκκαθαριστεί από τρομοκράτες» θα επιτρέψει την επιστροφή των σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Η Αφρίν είναι η βορειοδυτική περιοχή της Συρίας όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας (YPG, Μονάδες Προστασίας του Λαού).
Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία στο καντόνι Αφρίν «έως ότου εξολοθρευθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».
Για τον Μακρόν, «οι εγγυητές» της διαδικασίας της Αστάνα, «η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν φέρουν ως προς αυτό άμεση ευθύνη που πρέπει να μεταφραστεί επί του πεδίου»
«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να αναλάβει τώρα όλες τις ευθύνες της απέναντι στο συριακό καθεστώς το οποίο υποστηρίζει», πρόσθεσε.