FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

| 5/2/2019 - 21:03


Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Όλα τα θέματα Ελλάδας – Τουρκίας μπορούν να λύνονται με βάση το διάλογο και διεθνές δίκαιο. Μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα συζητώντας με τον φίλο μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως πρέπει να αναβαθμιστούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και ανέφερε πως «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους.

«Να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για το κυπριακό, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων», επεσήμανε.

Για το μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθήσει να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο» και υπογράμμισε πως «η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο μεταναστευτικό, όχι όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως θα πρέπει να δημιουργηθεί οδικός χάρτης με την Ελλάδα για την αντιμετώπισή της τρομοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι περιμένει από την Αθήνα να σεβαστεί τα θύματα από την απόπειρα πραξικοπήματος και να μην δίνει άσυλο στους «φυγάδες».

 

Για «ειλικρινείς συνομιλίες» με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας,.

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάστηκαν στενά το 2015 και το 2016 κατά την προσφυγική κρίση. «Καταφέραμε πρώτη φορά να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας θέματος. Μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια συνεργασία, να βάλουμε μπροστά γύρους διερευνητικών συνομιλιών, να προωθήσουμε τον διάλογο για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δυστυχώς, όμως, ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη συνεργασία. Αργότερα υπήρξαν εξελίξεις, προσκόμματα και εμπόδια, ρητορική, στο Αιγαίο οι παραβιάσεις έφτασαν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είπε πως αποτέλεσε «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, αλλά ευτυχώς δεν το πράξαμε. Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέψουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να βρούμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν να προχωρήσουν με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

«Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας» έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....