FREE - WEB ONLY - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εξώδικο του κ. Ανδρέα Παπακυριακόπουλου και απάντηση του UNFOLLOW

| 15/6/2016 - 15:17

Εξώδικο διαμαρτυρία μάς απέστειλε ο κ. Ανδρέας Παπακυριακόπουλος για το δημοσίευμά μας με τίτλο «Εχθροί και φίλοι στα ΜΜΕ: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση των μέσων», που δημοσιεύτηκε στο UNFOLLOW του περασμένου Απριλίου.


Επειδή το UNFOLLOW ουδέποτε έχει στερήσει από κανέναν το δικαίωμα αντιλόγου αλλά αντιθέτως πιστεύει αταλάντευτα στην ελευθερία της έκφρασης, δημοσιεύουμε το εξώδικο του κ. Ανδρέα Παπακυριακόπουλου όπως το λάβαμε. Ακολουθεί η απάντησή μας.

Το εξώδικο:

Με την εξώδικο διαμαρτυρία του ο κ. Ανδρέας Παπακυριακόπουλος διαμαρτύρεται για μια αναφορά στο πρόσωπο και τις δραστηριότητές του, την οποία ο συντάκτης του UNFOLLOW Γιάννης – Ορέστης Παπαδημητρίου έκανε ειρήσθω εν παρόδω σε ένα κείμενο 3500 λέξεων και 11 σελίδων, με θέμα τη σχέση του κυβερνώντος κόμματος με τα ΜΜΕ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του UNFOLLOW και είχε τίτλο «Εχθροί και φίλοι στα ΜΜΕ: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση των μέσων».

Exwd-2

Η αναφορά στον κ. Παπακυριακόπουλο ήταν η εξής:

“…Χαρακτηριστική –και μάλλον εγκαινιαστική– του τελευταίου είναι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο εθνικιστικό olympia.gr το 2011 που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην πλειοψηφία του κόμματος. Δηλώσεις ότι «ο Καραμανλής είχε επιχειρήσει να έρθει σε σύγκρουση [με τα συμφέροντα]» σ’ ένα μέσο που διαχειρίζεται ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, προερχόμενος από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, συν-διαχειριστής του Antinews του Φαήλου Κρανιδιώτη, συνεργάτης εθνικιστικών εντύπων και γνωστός στους σχετικούς κύκλους ως «Φαραώ» και «Ολύμπιος», υπεύθυνος του αθηναϊκού γραφείου της Ελληνορωσικής Συμμαχίας, μετέπειτα κατηγορούμενος από συνεργάτες του ως εκβιαστής πολιτικών και δημοσιογράφων για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής και προωθούμενος από το σάιτ του Σπύρου Καρατζαφέρη μέχρι τον διορισμό του στο ΥΠΕΘΑ του Πάνου Καμμένου τον Φεβρουάριο του 2015, μάλλον είναι κάπως δυσκολοχώνευτες για την κουλτούρα ενός αριστερού κόμματος.”

Στο εξώδικο, ο κ. Παπακυριακόπουλος χαρακτηρίζει «ψευδή» και «συκοφαντικά» τα όσα γράφει ο συντάκτης μας. Ωστόσο:

1) Σε δημοσίευμα ιστολογίου από το 2008 απεικονίζεται ο ίδιος με φίλους, οι οποίοι τον προσφωνούν «Ανδρέα Παπακυριακόπουλο ή Φαραώ ή Ολύμπιο». Κάνοντας κλικ στο όνομα, παραπέμπεται κανείς σε ιστολόγιο για οχήματα υπαιθρίων δραστηριοτήτων το οποίο διαχειρίζεται το προφίλ στο blogger «Andreas P.». Στο τέλος της σελίδας, το blogger δείχνει τις σελίδες στις οποίες ο «Andreas P.» είναι διαχειριστής και ανάμεσα σ’ αυτές είναι τα olympia.gr και antinews.gr. Πέραν των παραπάνω στοιχείων, που για όσους είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο αποτελούν αδιαμφισβήτητες ψηφιακές υπογραφές, ας προσθέσουμε ότι το συγκεκριμένο προφίλ Andreas P. το έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Παπακυριακόπουλος για να σχολιάσει, επωνύμως, ψηφιακά δημοσιεύματα που τον αφορούσαν.

2) Η θέση του στην Ελληνορωσική Συμμαχία επιβεβαιώνεται εξαιρετικά απλά. Στην πλαϊνή στήλη της σελίδας της διαβάζουμε «Επικοινωνήστε με την Ελληνορωσική Συμμαχία […] Υπεύθυνος Γραφείου Αθηνών: Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, τηλ. 6974555875».

3) Τα σχετικά δημοσιεύματα του spirospero.gr του Σπύρου Καρατζαφέρη έχουν διαγραφεί, ωστόσο το ίχνος τους φαίνεται ακόμα στη μηχανή αναζήτησης του σάιτ. Η δε προεπισκόπηση επιβεβαιώνει το διαφημιστικό – σχεδόν – περιεχόμενό τους.

4) Ο συντάκτης μας δεν υποστήριξε ούτε και υιοθέτησε το βάσιμο της καταγγελίας από συνεργάτες του κ. Παπακυριακόπουλου περί εκβιασμού γνωστών προσώπων από τον κ. Παπακυριακόπουλο, αλλά ανέφερε την ύπαρξή τους. Η καταγγελία είναι δημόσια και μπορεί να βρεθεί εδώ. Σε τέτοιου είδους δημόσια, επαναλαμβάνουμε, καταγγελία η αναφορά της σε κείμενο για τα ΜΜΕ επιβάλλεται από τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Το αντίθετο, δηλαδή το να μην το αναφέραμε, θα συνιστούσε κατ’ ελάχιστον περίεργη δημοσιογραφική αβλεψία, αν όχι παράπτωμα.

5) Στο κείμενό του ο συντάκτης μας δεν σχολίασε, απλά ανέφερε τον διορισμό του κ. Παπακυριακόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ίδιος στην επιστολή του.

6) Είναι δικαίωμα του κ. Παπακυριακόπουλου να είναι ή να μην είναι, όπως μας διαβεβαιώνει, στέλεχος ή μέλος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ενός ευρύτερου ρεύματος μέσα στην ελληνική Δεξιά που συνδέεται ή συμπλέει, εμφανώς ή όχι, με ορισμένα τμήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αν κάποιος εκλαμβάνει την πληροφορία περί της κομματικής/ιδεολογικής του τοποθέτησης ως συκοφαντία αυτό αφορά πρωτίστως τον ίδιο. Η αξία της διάψευσης πάντως (όπως ακριβώς και η δημοσιευμένη πληροφορία) συνδέεται άρρηκτα με τις άλλες αιτιάσεις και διαψεύσεις. Εμείς, προφανώς, ούτε ελέγχουμε ούτε μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά φρονήματα αυτά καθ’ εαυτά του εκάστοτε δημοσιογράφου.

Φυσικά, το UNFOLLOW έχει κρατήσει screenshots και καταχωρήσεις στο Internet Archive απ’ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα για κάθε χρήση.

Στο μέλλον καλό θα ήταν ο κ. Παπακυριακόπουλος να αποφύγει τις άσκοπες αποστολές εξώδικων διαμαρτυριών. Στο βαθμό που του αναλογεί μια κάποια δημοσιότητα ή/και μια πολιτική ενασχόληση, αυτονόητα θα υπόκειται σε τεκμηριωμένη κριτική.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....