FREE - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις της πλευράς Ν. Κοτζιά για την αντιδικία με το Athens Review of Books

| 14/2/2015

Διευκρινίσεις της πλευράς Ν. Κοτζιά για την αντιδικία με το Athens Review of Books


Μετά το άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του UNFOLLOW, με τίτλο «Ο Νίκος Κοτζιάς, το Athens Review of Books και ο καημένος Τρικούπης», από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών λάβαμε την κάτωθι διευκρινιστική δήλωση. Μολονότι η θέση του άρθρου παραμένει ως έχει ως προς την άσκηση αγωγών στον Τύπο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τίθεται ένα ζήτημα με την ακρίβεια των πληροφοριών που διακινούνται στην υπόθεση αυτή, ιδιαίτερα στο ψήφισμα/επιστολή προς τον πρωθυπουργό, το οποίο υπογράφουν πανεπιστημιακοί και καλείται να υπογράψει όποιο μέλος του κοινού επιθυμεί. Τόσο λοιπόν γι΄ αυτό τον λόγο όσο και βάσει της αυτονόητης δεοντολογικής υποχρέωσής μας, δημοσιεύουμε τις διευκρινίσεις από την πλευρά του Ν. Κοτζιά, όπως τις λάβαμε:

Στο κείμενο που κυκλοφορεί προς υπογραφή από την Athens Review of Books εναντίον του κ. Κοτζιά γίνεται η ψευδής αναφορά σε διεκδίκηση ποσού 250.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό ποσό είναι 120.000 ευρώ (βλ. παρακάτω). Γίνεται επίσης η ψευδής αναφορά περί δήθεν επιστολής αναγνώστη, ενώ όπως η ίδια η ARB έχει παραδεχθεί σε αναρτήσεις της πρόκειται για κανονικό άρθρο της εφημερίδας. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως υπόθεση ελευθερίας του Τύπου, ενώ πρόκειται για κλασική περίπτωση συκοφάντησης, αφού η όλη επιχειρηματολογία του εν λόγω άρθρου βασίζεται πάνω σε ένα ψέμα, τις σπουδές του κ. Κοτζιά.

Σύντομη περιγραφή της υπόθεσης: Σύμφωνα με την εκδοθείσα υπ. αριθμ. 3284/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατόπιν αγωγής του Νικολάου Κοτζιά κατά των: α) Μαρίας Βασιλάκη, β) Εμμανουήλ Βασιλάκη, γ) Ηλία Κανέλλη και δ) Ανδρέα Παππά, καταδικάστηκαν οι αυτοί να καταβάλλουν 30.000 ευρώ ο καθένας εις ολόκληρο ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και προσβολής προσωπικότητας για την δυσφήμιση που ο Νίκος Κοτζιάς υπέστη και την προσβολή της τιμής και υπόληψης του από συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Athens Review of Books” στις 1/10/2010 με τίτλο «Από τον Χαρίλαο Τρικούπη… στον Χόνεκερ», στο οποίο μεταξύ άλλων αναληθών , εξυβριστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών υπήρχαν ενδεικτικά και τα ψευδή γεγονότα ότι ο Ν. Κοτζιάς σπούδασε στην Αν. Γερμανία με την ευγενική φροντίδα του χασάπη Χόνεκερ, διαφημιστής της Στάζι, γκαουλάιτερ του Σταλινισμού κλπ.

Από τις 27 Ιανουαρίου, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κ. Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, η ARB έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή εκστρατεία περαιτέρω κατασυκοφάντησής του, διαδίδοντας ψέμματα περί δήθεν σχέσεων του με τον κ. Dugin και το ρωσικό παρακράτος, ενώ όπως ο ίδιος ο κ. Dugin παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην Μαρία Καρχιλάκη ούτε καλέστηκε από τον κ. Κοτζιά, ούτε τον ήξερε, ούτε τον είχε ξαναδεί, ούτε έχουν οποιαδήποτε σχέση. Επιπλέον, σε σειρά αναρτήσεων της ARB στο facebook (και με πληρωμένη προώθηση των αναρτήσεων – αλήθεια, πού βρίσκονται τα χρήματα για κάτι τέτοιο;), καθώς και διαφόρων λογαριασμών στο twitter (που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να τον βρίζουν), ο κ. Κοτζιάς αποκαλείται «σταλιναυγίτης», «καραφασίστας», «ακροδεξιός» κλπ.

Τα γεγονότα αυτά καθιστούν την οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση της αγωγής απαγορευτική, καθότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο κ. Κοτζιάς έχει άδικο στην υπόθεση αυτή.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....