YΠΟΙΚ: Aγώνας δρόμου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα
Πονοκέφαλος στην Κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν εντός του Νοεμβρίου, ιδίως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις
Nα καταγράψει πρόοδο στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα ζητούν μετ’ επιτάσεως οι εκπρόσωποι των θεσμών ενώ ο σημαντικότερος σκόπελος για να κλείσουν τα σοβαρά ζητήματα που φρενάρουν την αξιολόγηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις (σύμφωνα με όσα έχει παραδεχθεί και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν τις «τελευταίες πινελιές στις εκθέσεις προόδου από την πρόσφατη αποστολή τους στην Αθήνα η παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην διπλή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το Eurogroup της Δευτέρας – το πρώτο χωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έχει στο επίκεντρό του το μέλλον της Ευρώπης και στο πρόγραμμά των συζητήσεων περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων από τους ηγέτες της Ε.Ε.
Στην επίσημη ατζέντα του δεν υπάρχει καν το θέμα Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης και με βάση την ατζέντα του Γ. Ντάισελμπλουμ θα υπάρχει μία σύντομη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο ραντεβού στη Αθήνα επαφές έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να καταγράψει πρόοδο στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα.Στις τηλεδιαπραγματεύσεις που θα μεσολαβήσουν θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να κλείσουν και οι «δύσκολες» εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Να αναλάβει δράση το υπουργείο οικονομικών επιταχύνοντας τις κινήσεις, που θα αποφέρουν έσοδα, αφού υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο των 6 δισ. ευρώ που θέτει το τρίτο μνημόνιο, ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ειδική σημασία γιατί συνδέονται με το χρέος, την απομείωσή του και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν το 2018 για νέες παρεμβάσεις βιωσιμότητάς του.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα βλέμματα στο μέρισμα το οποίο υπολογίζεται από 800 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ.
Πυκνές ήταν οι αναφορές κατά την συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή μαζί με τις παραδοχές περί υπερφορολόγησης.