Βόλτα στον Άρη με το πρόγραμμα Access Mars
Ο εικονικός περίπατος στον κόκκινο πλανήτη είναι πλέον πραγματικότητα και για το ευρύ κοινό
Το ειδικό headset εικονικής πραγματικότητας (VR) που σε μεταφέρει στον Άρη είναι ουσιαστικά ο τελευταίος κρίκος στο σύστημα που συνεργάζεται για να αποδώσει την πιστή απεικόνιση.
Το JPL (Jet Propulsion Laboratory) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια συνεργάστηκε με τη Google για τη δημιουργία του Access Mars, που είναι διαθέσιμο σε όλες τις desktop και φορητές συσκευές και τα headsets εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR),περιλαμβανομένων mobile-based συσκευών (Αpple και Android).
Το Access Mars πήρε ως βάση του το OnSight λογισμικό του JPL, βασικό εργαλείο για τη σχεδίαση από τους επιστήμονες των διαδρομών για τα οχήματα που βρίσκονται στον πλανήτη και ακόμα και να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις σε αυτόν.
«Μαγιά» για την εικονική αναδημιουργία του εδάφους ήταν το υλικό από το Curiosity, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους το χρησιμοποιούν να μπορούν να περιπλανηθούν στους λόφους και τις κοιλάδες που έχει εξερευνήσει το όχημα.
Σύμφωνα με τη ΝASA, το Access Mars επιτρέπει σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο Ίντερνετ να κάνει μια περιήγηση στις περιοχές τις οποίες βλέπουν και εξετάζουν οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Πέρα από μια απλή περιήγηση ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί τέσσερα σημεία μεγάλης σημασίας για την αποστολή Mars Science Laboratory της NASA (σημείο προσεδάφισης του Curiosity, Murray Buttes, Marias Pass, Pahrump Hills), ενώ η αναπαράσταση του σημείου όπου βρίσκεται τώρα το όχημα (στους πρόποδες του όρους Sharp) θα ενημερώνεται συνέχεια για να αντικατοπτρίζεται η πρόοδος της αποστολής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA έχει συνεργαστεί με αρκετούς εξωτερικούς φορείς για τη δημιουργία εμπειριών, που επιτρέπουν σε κάθε ενδιαφερόμενο να «ταξιδέψει» σε μακρινούς προορισμούς.Χαρακτηριστική είναι η δυνατότητα περιήγησης, μέσω του Google Expeditions, σε χώρους όπου βρίσκονται οχήματα του JPL στον Άρη, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αλλού, ενώ το JPL έχει συνεργαστεί με τη Microsoft για το «πέρασμα» του OnSight στο headset μεικτής πραγματικότητας της εταιρείας, HoloLens. Χρησιμοποιώντας το εν λόγω λογισμικό, η Microsoft συμμετείχε στο «Destination: Mars» που διοργανώθηκε στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι το 2016.