unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τραμπ: «Το υπόμνημα Νούνες με δικαιώνει»  

| 4/2/2018 - 08:13


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο ότι «τον δικαιώνει απολύτως» το αμφιλεγόμενο υπόμνημα των Ρεπουμπλικάνων που επικρίνει το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεροληψία εναντίον του στην έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η αντίδραση του Τραμπ σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το υπόμνημα ως δικαιολογία για να αποπέμψει τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, που ηγείται της έρευνας, ή τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που τον επιβλέπει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι το υπόμνημα «τον δικαιώνει απολύτως», όμως πρόσθεσε ότι «το ρωσικό κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται και συνεχίζεται. Δεν υπήρξε σύμπραξη και δεν υπήρξε παρακώλυση». Χαρακτήρισε μάλιστα την έρευνα «αμερικανική ντροπή».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας των συμπερασμάτων του υπομνήματος.

Το υπόμνημα αυτό, που συντάχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία του Ντέβιν Νούνες, αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για την ενδεχόμενη σύμπραξη της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με τη Ρωσία είναι αποτέλεσμα πολιτικής μεροληψίας εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου από το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο Τρέι Γκόουντι, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαφώνησε με τον Τραμπ σημειώνοντας ότι το υπόμνημα δεν έχει επιπτώσεις στην έρευνα για τη Ρωσία.

«Για εμένα δεν έχει και ενεπλάκην ενεργά στη σύνταξή του», τόνισε ο Γκόουντι σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εκπομπή Face the Nation.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές θα είχε ξεκινήσει ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο φάκελος, τον οποίο το υπόμνημα αναφέρει ότι το FBI έλαβε από μια πηγή που ήταν προκατειλημμένη εναντίον του Τραμπ.

«Θα υπάρξει έρευνα για τη Ρωσία, ακόμη και χωρίς τον φάκελο», τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι το υπόμνημα παρουσιάζει με λάθος τρόπο ευαίσθητες, απόρρητες πληροφορίες και ότι η δημοσιοποίησή του έχει στόχο να υπονομεύσει την έρευνα του Μάλερ που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 ως συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας του FBI.

Ο Τζέρολντ Νάντλερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, επεσήμανε ότι η απόφαση του Τραμπ να δημοσιευθεί το υπόμνημα χωρίς περικοπές αποτελεί μέρος «της συντονισμένης προσπάθειας προπαγάνδας για να δυσφημιστεί, να αποδυναμωθεί και να τερματιστεί η έρευνα για τη Ρωσία».

Ακόμη και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν αντίθετοι στη δημοσιοποίηση του υπομνήματος, με τον Τζον Κέισιτς, κυβερνήτη του Οχάιο, να το χαρακτηρίζει «κακή υπηρεσία προς τη χώρα μας».

Το υπόμνημα ισχυρίζεται ότι το FBI απέκρυψε τους δεσμούς με τους Δημοκρατικούς που είχε η πηγή που χρησιμοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία προκειμένου να ζητήσει και να λάβει ένταλμα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του πρώην συμβούλου του Τραμπ, του Κάρτερ Πέιτζ, ο οποίος φέρεται να είχε σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης αναφέρει τα ονόματα ανώτερων αξιωματούχων του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, περιλαμβανομένου του Ρόζενσταϊν, οι οποίοι ενέκριναν την παρακολούθηση.

Χθες Σάββατο ο Νάντλερ έδωσε στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα υπόμνημα στο οποίο αμφισβητεί τα συμπεράσματα του υπομνήματος Νούνες και τονίζει ότι ο Πέιτζ ήταν νόμιμος στόχος παρακολούθησης.

«Ο Κάρτερ Πέιτζ ήταν περισσότερο παρά λιγότερο πράκτορας ξένης δύναμης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης το πίστευε. Ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε», ανέφερε ο Νάντλερ.

Μέχρι στιγμής δύο πρώην σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν δηλώσει ένοχοι στις κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στο FBI, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορντ και στον συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς.

Αντίθετα με τα όσα αναφέρει το υπόμνημα Νούνες, το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον Πέιτζ το 2013 όταν εκείνος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με Ρώσους αξιωματούχους της υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών του Κρεμλίνου, σύμφωνα με πηγές.

Το υπόμνημα παραδέχεται ότι η έρευνα του FBI για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, τρεις μήνες προτού υποβληθεί αίτημα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Πέιτζ, εξαιτίας των δραστηριοτήτων ενός άλλου μέλους της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, του Τζορτζ Παπαδόπουλος.

αρχείο λήψης (2)


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....