Το Facebook θα ανοίξει τρία κέντρα ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη
Το Facebook θα ανοίξει τρία κέντρα ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Παρόμοια κέντρα έχουν έως τώρα ανοίξει σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Νιγηρία και Βραζιλία.
Τα νέα κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους έως το 2020, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Facebook να δείξει ότι συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Facebook αντιμετωπίζει πιέσεις από την ΕΕ σε διάφορα ζητήματα, από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και την παραβίαση της ιδιωτικότητας έως την προώθηση του εξτρεμισμού, της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.
Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, θα επενδύσει επίσης δέκα εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία μέσω της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης του.
«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η ψηφιακή επανάσταση αφήνει πίσω της τους ανθρώπους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε στις ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να συμμετάσχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία. Οπωσδήποτε θέλουμε όλοι να δουν ότι επενδύουμε τοπικά, ότι επενδύουμε στην τεχνολογία, ότι επενδύουμε στους ανθρώπους», δήλωσε η Σέριλ Σάντμπεργκ, διευθυντικό στέλεχος του Facebook, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα κέντρα εκπαίδευσης θα παρέχουν γενικές ψηφιακές γνώσεις, αλλά και ειδικότερες, όπως για την online ασφάλεια, ιδίως σε ομάδες του πληθυσμού με περιορισμένη εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι πρόσφυγες.
Ακόμη, το Facebook, μέσω του προγράμματος “Community Boost EU”, θα βοηθήσει ευρωπαϊκές μικρομεσαίες και νεοφυείς εταιρείες να αναπτυχθούν και να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλάβει την επιτόπια εκπαίδευση 100.000 μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών έως το 2020, καθώς και την online εκπαίδευση άλλων 250.000 επιχειρήσεων.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όταν οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όταν χρησιμοποιούν το Facebook, τότε προσλαμβάνουν», δήλωσε η Σάντμπεργκ.
Οι πρωτοβουλίες του Facebook έρχονται σε μια περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα να αυξήσουν τους φόρους που καταβάλλουν οι μεγάλες (συνήθως αμερικανικές) πολυεθνικές τεχνολογίας, όπως οι Google, Amazon, Facebook και Apple, οι οποίες κατηγορούνται ότι τεχνηέντως γλιτώνουν μεγάλους φόρους, διοχετεύοντας τα κέρδη τους στην Ευρώπη, σε εκείνες τις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία εταιρικών κερδών, κυρίως στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία.