FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Παρασκευή συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΜΕΠΟ

| 20/12/2018 - 22:10


Για αύριο Παρασκευή, το απόγευμα ορίστηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των τροπολογιών.

Αποχώρησαν νωρίτερα  το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και αύριο και το Σάββατο, 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Προηγήθηκαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον όγκο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και σημείωσε: «Αρνούμαι, όμως, κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων. Οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για “πελατεία” και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» υποστήριξε ο υπουργός.

Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

«Πρόκειται για δόλια πρακτική» επενέβη εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μη γίνει καμία συζήτηση. «Είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ή οι υπουργοί αποσύρουν τις τροπολογίες ή εμείς αποχωρούμε» είχε δηλώσει ο κ. Παπαθεοδώρου και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου για την απόσυρση των τροπολογιών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν πράγματι υπάρχουν λόγοι τους οποίους επικαλούνται, η Βουλή να λειτουργήσει και να μελετήσουν όλοι τις τροπολογίες, ώστε να μην ανεβαίνουν οι τόνοι και να μη μπαίνουν ζητήματα όπως αυτά τα περί “πλυντηρίων”» είπε ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νότης Μηταράκης. «Η αγανάκτηση είναι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς το λέμε ειλικρινά. Ή η κυβέρνηση αποσύρει το σύνολο των τροπολογιών που έχει έρθει και συζητάμε μόνο επί του νομοσχεδίου ή αλλιώς δεν θα νομιμοποιήσουμε διά της παρουσίας μας αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή»..

«Στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27 (!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη Βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες», σχολίασαν πηγές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του «κατά τα άλλα.. κατεπείγοντος νομοσχεδίου».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της Βουλής έχει τα όριά του» σημείωσαν οι πηγές τις Πειραιώς.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....