unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι τον θέλουν τον «Αβέρωφ»;

| 26/10/2017 - 20:35

Σε μια καθημαγμένη κοινωνία, που υφίσταται διαρκή αποπτώχευση από τις μνημονιακές πολιτικές, η οποία βλέπει διαρκώς περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, η αναγγελία ότι η χώρα προχωρά σε ένα ακόμη μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αυτό της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, έχει ένα χαρακτήρα βαθύτερα προσβλητικό.


Τι τον θέλουν τον «Αβέρωφ» τι το θέλουν «Κιλκίς»;

Να τα φτιάξουμε τραχτέρια, να οργώνουμε τη γης…

 Με αυτό τον τρόπο το παλιό προπολεμικό κομμουνιστικό τραγούδι, γνωστό ως «Τι τα θέλουνε τα όπλα», αντιμετώπιζε τα δύο θωρηκτά του Ναυτικού. Η ισχυρή αντιμιλιταριστική παράδοση αντιμετώπιζε τα δύο θωρηκτά ως σύμβολα της σπατάλης για πολεμικές δαπάνες και εξοπλισμούς και οραματιζόταν μια κοινωνία όπου τα δύο θωρηκτά θα διαλύονταν και το μέταλό τους θα συνέβαλε στο έργο της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Άλλωστε, τα δύο θωρηκτά είχαν πάρει μέρος σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενώ το «Κιλκίς» είχε συμμετάσχει και στις επιχειρήσεις στην Κριμαία το 1919, δηλαδή τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αποτυχημένη εκστρατεία των καπιταλιστικών κρατών ενάντια στην νεαρή Σοβιετική Ένωση.

Βέβαια, αργότερα η ιστορία θα πάρει και άλλες τροπές. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το «Αβέρωφ» βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και συμμετείχε στην φιλοΕΑΜική εξέγερση των ελλήνων στρατιωτών και ναυτών στη Μέση Ανατολή, τον Απρίλιο του 1944, εξέγερση που αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή από τους Βρετανούς και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση. Μια πρώτη πράξη ενός δράματος που θα κορυφωθεί με τα Δεκεμβριανά και αργότερα τον Εμφύλιο.

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δεν νομίζουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση (και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος) είχαν στο νου τους ούτε τις αντιμιλιταριστικές παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος, ούτε τον ηρωισμό του εαμικού κινήματος, όταν αποφάσισαν όχι μόνο να μετακινηθεί (με τη βοήθεια ρυμουλκών εφόσον έχουν αφαιρεθεί οι μηχανές του) το «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη αλλά και να οργανωθεί… παρασημοφόρηση της πολεμικής σημαίας του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορεί να μην έφτασε σε… σουρεαλισμό την κατάθεση στεφάνου από τον Πάνο Καμμένο στους… Σαλαμινομάχους, όμως δεν παύει να γεννιούνται ερωτηματικά για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας τελετής. Πέραν προφανώς μιας ακόμη ευκαιρίας για φωτογράφηση του Πάνου Καμμένου ως στρατηλάτη. Άλλωστε, έγινε και η απαραίτητη επίδειξη από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Μόνο που δυστυχώς για τον Πάνο Καμμένο αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει μια ιδιότυπη ιστορική αναλογία με εκείνο το παλιό τραγουδάκι. Σε μια καθημαγμένη κοινωνία, που υφίσταται διαρκή αποπτώχευση από τις μνημονιακές πολιτικές, η οποία βλέπει διαρκώς περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, η αναγγελία ότι η χώρα προχωρά σε ένα ακόμη μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αυτό της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, έχει ένα χαρακτήρα βαθύτερα προσβλητικό. Ιδίως όταν αναλογιστούμε ότι όπως και με την άλλη «ακριβή» εξοπλιστική απόφαση της κυβέρνησης, αυτή που αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, δεν θα είναι μόνο οι υπερατλαντικοί υποτιθέμενοι προστάτες μας ικανοποιημένοι, αλλά αρκούντως χορτασμένοι και διάφοροι έλληνες επιχειρηματίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Σωτήρης


O Παναγιώτης Σωτήρης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Στο UNFOLLOW αρθρογραφεί και δημοσιεύει ρεπορτάζ για πο...