Θεοδωράκης: Θεωρούμε χρέος μας την αυτόνομη πορεία μας
«Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή μας» ήταν το σύνθημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού χρειαζόμαστε «μια άλλη ΔΕΘ. Χωρίς μονολόγους, έωλες υποσχέσεις, συγκρούσεις στους δρόμους», τονίζοντας πως έχει προτείνει «να έρχονται την ίδια μέρα οι αρχηγοί στην πόλη. Να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη – για την παραγωγή νέου πλούτου – για την οικονομία, όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού».
«Χρειαζόμαστε μια πατριωτική πολιτική. Όχι «δική μου» και «δική σου», αλλά χαραγμένη από κοινού ή τουλάχιστον μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
«Το brand name Μακεδονία, -στον πολιτισμό, στα προϊόντα, στον τουρισμό- οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία. Να βγούμε λοιπόν μπροστά, χωρίς φοβίες! Η Ελλάδα που αγαπάμε είναι αετός δεν είναι στρουθοκάμηλος», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε και «μια άλλη παιδεία. Είναι ο μήνας των αποχαιρετισμών. Εξάγουμε φοιτητές ακόμη και στα Τίρανα. Και δεν εισάγουμε. Κλασικές – ελληνικές σπουδές μπορεί να κάνει κάποιος ξένος σε όλο σχεδόν τον κόσμο -ακόμη και στην Άγκυρα- εκτός από την Ελλάδα. Τρεις στους 4 κάτω των 35 ετών συζητούν να φύγουν».
«Η Ελλάδα καταντάει μια χώρα συνταξιούχων χωρίς μάλιστα να μπορεί να θρέψει τους συνταξιούχους της. Ένα ζευγάρι μια γέννηση. Ο μέσος όρος ανά ζευγάρι είναι 1,3 γεννήσεις! Οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν όνειρα. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να κοπούν «τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου».
«Να ελέγξουμε τις σπατάλες στις κρατικές προμήθειες. Έργα που προϋπολογίζονται για ένα δισ. στοιχίζουν τελικά 3 δισ! Να προστατεύουμε τον έντιμο και ικανό δημόσιο υπάλληλο, κόντρα στους κομματικούς εγκάθετους και την αναξιοκρατία», συνέχισε.
Αναφερόμενος στο πόρισμα του καθηγητή Συνολάκη για το Μάτι ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «λέει δύο πράγματα που από την αρχή επεσήμανε το Ποτάμι: Έπρεπε να δοθεί η μάχη στη Μαραθώνος και δεν δόθηκε. Γιατί; Έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής και δεν δόθηκε. Γιατί; Και τώρα τα ερωτήματα δεν είναι πολιτικά. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει τώρα να απαντήσει. Αυτοί που δεν επέδειξαν τόλμη και ευθύνη πρέπει να τιμωρηθούν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού «το κίνημα έχει πολύ καλά πολιτικά ρεφλέξ. Δεν έχει βαρίδια. Δεν έχει δεύτερες σκέψεις. Δεν έχει παρωπίδες και ιδεοληψίες. Γι’ αυτό επιμένουμε! Γι’ αυτό θεωρούμε χρέος μας την αυτόνομη πορεία μας. Να σπάσουμε το εκκρεμές: Συντηρητικοί – λαϊκιστές, λαϊκιστές – συντηρητικοί».
«Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών. Μια συμμαχία οπισθοδρομικών και βολεμένων, αριστερών και δεξιών. Το τέλμα του πολιτικού και οικονομικού ανορθολογισμού. Η μάχη θα κερδηθεί αν οι πολίτες πάψουν να είναι παρατηρητές. Μόνο αν όλοι μας, ή ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα στην κοινωνία σκεφθούμε διαφορετικά και έξω από το κουτί», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.