Θα κάνει όλα τα χατήρια των ιδιωτών της ΟΠΑΠ Α.Ε. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η αποπομπή Στεργιώτη από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) και η αντικατάστασή του από τον Ευαγ. Καραγρηγορίου φαίνεται πώς ανοίγει το δρόμο για συνολικότερες ανακατατάξεις στην αγορά του τζόγου, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τρόπο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ιδιωτών ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις για τον εγχώριο τζόγο ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που φαίνεται να κρατά στα χέρια της ακόμα μια «καυτή πατάτα». Γνώμονας των κυβερνητικών κινήσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η «ικανοποίηση» των απαιτήσεων των μετόχων του ΟΠΑΠ απέναντι στους «ιντερνετικούς» ανταγωνιστές τους, αλλά και η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των εταιρειών του online στοιχηματισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ενέταξε τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στις «άμεσες προτεραιότητες» του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ανακοινώσεις Τσακαλώτου, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής στις 28 Ιουνίου, κατά την οποία εγκρίθηκε πλειοψηφικά η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών για τον διορισμό του Ευάγγελου Καραγρηγορίου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Υπέρ του διορισμού Καραγρηγορίου τάχτηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών». Εξαίρεση αποτέλεσε μόνον το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι», αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος αποχώρησε, ζητώντας να μη μετρηθεί η ψήφος του, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι η Επιτροπή δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την αδειοδότηση των εταιρειών online στοιχηματισμού, μπορεί να γίνεται στο όνομα της αντιμετώπιση των «παράνομων τζόγου» και της ρύθμισης της λειτουργίας της αγοράς, ωστόσο η αλήθεια είναι πως αναμένεται να μετατραπεί σε παρέμβαση για την αναδιανομή της πίτας του τζόγου.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο τζίρος από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο είναι σχεδόν ίσος με τον νόμιμο τζόγο και για την κυβέρνηση πέρα του «ηθικού ζητήματος», αποτελεί και μια πρώτης τάξης πηγή σημαντικών εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Ωστόσο το μέγιστο θέμα για την κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι, χωρίς αμφιβολία, η πολυαναμενόμενη εκδίκαση της προσφυγής του ΟΠΑΠ στο δικαστήριο του Λονδίνου κατά του ελληνικού Δημοσίου, για την απαίτηση της εταιρείας να λάβει αποζημίωση 1 δισ. ευρώ, για την υπόθεση του παιγνίου VLTs, τα γνωστά «φρουτάκια».
Όπως είναι γνωστό, η προσφυγή του ΟΠΑΠ στη «διαιτησία» του Λονδίνου, κατατέθηκε έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου (ΕΕΕΠ) τον περασμένο Ιούλιο να καταστήσει πιο αυστηρό τον κανονισμό για τα «φρουτάκια», τα περίφημα Video Lottery Machines (VLTs), με τον Οργανισμό να παγώνει την εγκατάστασή τους, με την πρόφαση ότι η επένδυση καθίσταται πλέον ασύμφορη.
Παρόλα αυτά, ένα χρόνο μετά, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί. Πρώτον, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποπομπή του Α. Στεργιώτη (πρώην επικεφαλή της ΕΕΕΠ που είχε επιβάλει τον αυστηρό κανονισμό) και στην αντικατάσταση του από τον Ευαγ. Καραγρηγορίου, γεγονός που αποτελούσε επιδίωξη του ΟΠΑΠ.
Αξιόπιστες πηγές μας σημείωναν ότι η επιλογή Καραγρηγορίου έγινε για να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τον ΟΠΑΠ και να προχωρήσει η επένδυση με τα VLTs. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το θέμα με τα «φρουτάκια» τέθηκε επί τάπητος και στις πρώτες συναντήσεις Τσακαλώτου και Καραγρηγορίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο νέος επικεφαλής της ΕΕΕΠ, έχει ήδη ξεκινήσει «ατύπως» τις επαφές για το θέμα με τους μετόχους της ΟΠΑΠ. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που ενέκρινε το διορισμό του, ο Καραγρηγορίου υποστήριξε, αναφερόμενος στην προσφυγή του ΟΠΑΠ στη διαιτησία, ότι «πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δημιουργήσουν κλίμα διαλόγου και να βρεθεί, μέσα από συναίνεση, αποδεκτή λύση», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μονομερείς ενέργειες και εκκρεμείς αντιδικίες δεν συμβάλλουν σε αυτό.
Προκειμένου να μην …εκτεθεί εντελώς το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο νέος επικεφαλής της ΕΕΕΠ φέρεται να ζητάει από τον ΟΠΑΠ μια κίνηση καλής θέλησης. Αυτή η κίνηση, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, θα ήταν η αναίρεση της προσφυγής από τον Οργανισμό, καθώς κάτι τέτοιο που θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βάλει και πάλι στο τραπέζι το θέμα, ώστε με «αμοιβαίες υποχωρήσεις» και συνεννόηση, να προχωρήσει η επένδυση με τα φρουτάκια.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, μπορεί μεν η μετατροπή της χώρας σε «φρουτοπία» να έχει τραγικές συνέπειες για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι εθισμένο στον τζόγο, αλλά τα κρατικά ταμεία… σφυρίζουν αδιάφορα και προσβλέπουν στα σημαντικά έσοδα που θα προκύψουν. Για τον ΟΠΑΠ δεν το συζητάμε καν, οι εκτιμήσεις μιλάνε για τζίρους εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ και οι όποιες αναστολές πάνε δεδομένα περίπατο…
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία. Από όλες τις μορφές τζόγου τα «φρουτάκια» είναι αυτά που μπορούν να κάνουν πραγματικά τραγικές τις συνέπειες του τζόγου, καθώς είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα για τους εθισμένους στον τζόγο. Το δέλεαρ είναι ο υποτιθέμενα μεγάλος τζόγος τους που θα γεννά και ανάλογα φορολογικά έσοδα (τέτοιες προβλέψεις για αυξημένα έσοδα από τα VLTs υπάρχουν ακόμη και στα μνημόνια). Πλην όμως, όλα αυτά στηρίζονται σε έρευνες για τη συμπεριφορά των παικτών που έγιναν σε άλλες εποχές και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα είναι μια αυτόματα κερδοφόρα επένδυση. Εδώ έρχεται μια άλλη χρησιμότητα τέτοιων μαγαζιών: μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και μάλιστα με τρόπο που θα αποδίδονται και φορολογικά έσοδα στο δημόσιο! Όμως, αυτό απαιτεί να μην είναι π.χ. απαίτηση το… λευκό ποινικό μητρώο για την έναρξη ενός μαγαζιού με «φρουτάκια».
Και αν η υπόθεση με τα VTLs, φαίνεται εύκολα – δύσκολα να «μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι», το ζήτημα με τις 24 στοιχηματικές εταιρείες, που έχουν δικαίωμα για online στοίχημα, φαίνεται ότι θα αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού στον εγχώριο τζόγο.
Παρότι η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση νέων σχεδίων εμπορικής επικοινωνίας για κάθε εταιρεία, τα οποία θα ανανεώνονται κάθε τρίμηνο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η νόμιμη λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών, καταγράφονται πιέσεις τόσο από την ΕΕ, όσο και από τον ΟΠΑΠ αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες, προκειμένου να υπάρξει οριστική νομική διευθέτηση του θέματος.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Τσακαλώτος, θα πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να παρουσιάσει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία του ιντερνετικού στοιχήματος.
Ο ΟΠΑΠ πιέζει την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο στον διαδικτυακό τζόγο, ισχυριζόμενος ότι καλύπτεται από την 30ετή σύμβασης παραχώρησης –όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο Οργανισμός– για την αποκλειστική διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Στόχος των μετόχων του ΟΠΑΠ είναι οι υπόλοιπες 24 εταιρείες να παραμείνουν στο καθεστώς των προσωρινών τρίμηνων αδειών και να μην αποκτήσουν μόνιμες άδειες. Βέβαια από την άλλη, σε αυτές τις 24 εταιρείες περιλαμβάνονται αρκετές μεγάλες ξένες αλλά και ελληνικές εταιρείες με διασυνδέσεις με το χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, που δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα δεχτούν τόσο εύκολα έναν εξοβελισμό τους από την αγορά του στοιχήματος μόνο και μόνο επειδή οι ιδιώτες επενδυτές του ΟΠΑΠ θέλουν ένα τεχνητό μονοπώλιο.
Όμως η κυβέρνηση, κάτω και από τις πιέσεις των Βρυξελλών που ζητούν «απελευθέρωση» του ιντερνατικού στοιχήματος, έχει εξαγγέλλει ότι θα δοθούν μέσω διαγωνισμού κανονικές άδειες στις εταιρείες.
Το θέμα θεωρείται από πολλούς ειδικούς και μη, ιδιαίτερα δύσβατο για την κυβέρνηση και προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με παλιότερη έρευνα της ΕΕΕΠ, είχαν εντοπιστεί 122 μη αδειοδοτημένοι ιστοχώροι, οι οποίοι λειτουργούσαν και λειτουργούν παράνομα, με συνολικό τζίρο που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 6 δισ. ευρώ! Ακόμη και εάν δεχτούμε ότι ο τζίρος είναι μικρότερος μια που και για τον διαδικτυακό τζόγο οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε εκτιμήσεις, σίγουρα, πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αξιοποιώντας ουσιαστικά την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, και διατηρούν πολυάριθμους πελάτες και τεράστια κέρδη, τα οποία αφενός δεν φορολογούνται, αφού ουσιαστικά είναι «μαύρα» και αφετέρου μετακινούνται απευθείας σε λογαριασμούς του εξωτερικού, μέσω των τραπεζών.
Το θέμα είναι λοιπόν αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει τη μεγάλη παράνομη ιντερνετική στοιχηματική αγορά, όπως ήδη προανήγγειλε δια στόματος Τσακαλώτου ή θα υποταχθεί στις πιέσεις των μετόχων του ΟΠΑΠ που επιδιώκουν να υπάρξει ένα ασαφές «ημιπαράνομο» ή παράνομο σύστημα. Και εδώ είναι το κλειδί: οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στον νόμιμο διαδικτυακό τζόγο, απλώς θα απελευθερώσει τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, έτσι ώστε πέραν του «νόμιμου» ΟΠΑΠ να υπάρχει ένα πραγματικό χάος.
Η απουσία νομοθετικού πλαισίου και η χορήγηση μόνιμων αδειών στις υπόλοιπες εταιρείες μπορεί να εξασφαλίζει το μελλοντικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στον εγχώριο διαδικτυακό στοιχηματισμό αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα καθεστώς ανομίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής, την οποία παραδέχεται τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές.
Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα φωτίσουν τις πραγματικές διαθέσεις των κυβερνώντων. Πάντως οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, από το νέα έδρα του Οργανισμού επί της Λεωφόρου Αθηνών, διαρρέουν ήδη ότι το διαδικτυακό μονοπώλιο «αποτελεί κεκτημένο». Ίδωμεν…