FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κόμματα για το αποτέλεσμα του Eurogroup

| 22/6/2018 - 17:49


Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο.

 

«Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για πολιτική αλλαγή και προσθέτει:

«Αναμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα».

«Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα» καταλήγει η Πειραιώς.

 

 

Για «πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» που «δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Όπως υποστηρίζει, «η λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδος, όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των “μεταρρυθμίσεων” απ’ τους “θεσμούς”, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων “εκκρεμούν”, αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας».

Kατά τον Περισσό, «το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά τον μύθο περί “τέλους της λιτότητας” και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «η διατήρηση της εποπτείας απ’ τους “θεσμούς”, των τρίμηνων αξιολογήσεων και των αναφορών στην ΕΕ για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της πρόβλεψης για προτάσεις επιπλέον μέτρων ως προαπαιτούμενα για τα μέτρα “ελάφρυνσης” του χρέους, δείχνουν απ’ τη μία την ανάγκη των δανειστών να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους και απ’ την άλλη πως οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον “μπαμπούλα” της αξιολόγησης θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη».

«Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και με την σφραγίδα του Eurogroup» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Οι αποφάσεις είναι καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Όπως εξήγησε, αυτά που μένουν από το Eurogroup είναι:

-η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup

-η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060

-οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

-η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα μέτρα για την ελάφρυνσή του, συμπληρώνοντας πως «συντηρείται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον», καθώς η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030.

«Ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάλι να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των δανειστών. Συμπέρασμα, η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Η ελπίδα περιμένει…» κατέληξε.

 

 

«H απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς», ανέφερε σε δήλωσή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως επεσήμανε, παρά την πρόσκαιρη ανάσα με την δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε  πως «οι πολίτες πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία. Νέα μυαλά, νέες αποφάσεις, νέες ταχύτητες είναι αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να το τολμήσουμε», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

 

Για συμφωνία-«στενό κορσέ» επιτήρησης και μέτρων, έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων.

eurogroup

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....