ΣΕΑ: Ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Ολοκληρώνεται η εβδομάδα Πανελλαδικών Δράσεων για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: ''Ασύμβατη σχέση'' ή διαχρονική συνύπαρξη;» με μια εκδήλωση-παρουσίαση στο κτίριο του ΣΕΑ, αύριο Δευτέρα 13/11/2017.
Η εβδομάδα Πανελλαδικών Δράσεων για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (6-13 Νοεμβρίου 2017) που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κλείνει με μια εκδήλωση-παρουσίαση στο κτίριο του ΣΕΑ, αύριο Δευτέρα 13/11/2017. Η πρόεδρος του ΣΕΑ Τούλα Μαρκέτου θα παρουσιάσει διαχρονικά παραδείγματα από τη σχέση αρχαιολογικής υπηρεσίας και τοπικής ανάπτυξης. Θα παραστούν και θα μιλήσουν οι ομότιμες διευθύντριες αρχαιοτήτων, με πολύχρονη και πολύτιμη συμβολή στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Όλγα Κακαβογιάννη, ενώ θα διαβαστεί επίσης σχετικό κείμενο από την ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Χρυσάνθη Τσιούμη.
Μπορεί κανείς να φανταστεί το Ηράκλειο χωρίς τα ενετικά τείχη; Τα κυκλαδονήσια χωρίς τα κάστρα τους; Το Ναύπλιο χωρίς την παλιά του πόλη; Τη Θεσσαλονίκη χωρίς την αρχαία αγορά; Τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου χωρίς τα τείχη και την τάφρο της; Την Αθήνα χωρίς την Καπνικαρέα; Θα ήταν καλύτερο το μετρό χωρίς τα αρχαιολογικά εκθέματα στους σταθμούς του; Είναι τελικά οι αρχαιότητες «ασύμβατες» με την ανάπτυξη; Ελάτε να το συζητήσουμε από κοντά! Τους τελευταίους μήνες οι αρχαιολόγοι και το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας βρέθηκαν στο στόχαστρο από φορείς του δημόσιου λόγου, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν ότι οι υφιστάμενες αρχαιότητες αποτελούν δήθεν τροχοπέδη των επενδύσεων, οι ανασκαφικές έρευνες «καθυστερούν» τα έργα, η κήρυξη μνημείων και η οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων «εμποδίζουν» τη δόμηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αρχαιολόγοι είναι ένας κλάδος που εμμονικά εμποδίζει την ανάπτυξη και την εκτέλεση έργων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων νηφάλια και σταθερά δηλώνει ότι ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να υπάρξει – ειδικά στη χώρα μας. Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι η παρακαταθήκη για την πολυπόθητη και υγιή ανάπτυξη, μία ανάπτυξη για το δημόσιο συμφέρον.