Πυρά των δημάρχων των νησιών κατά Μουζάλα
Πυρ ομαδόν κατά του Γιάννη Μουζάλα από τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου για τη διαχείριση του προσφυγικού. «Στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Βολές κατά του Γιάννη Μουζάλα από τους δημάρχους Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
«Αυτά τα νησιά, υφιστάμενα μια πληγή, πρέπει να ανακουφιστούν από άλλες πληγές», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέφερε ότι οι δουλέμποροι και ίσως με ένα συνδυασμό παρακράτους στην Τουρκία ήταν αυτοί έκαναν τα νησιά πύλη εισόδου μεταναστών. Επανέλαβε ότι λόγω της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές κατά 98% αρχικά και τώρα είναι στο 97%. Χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόδρομο παραδεχόμενος ωστόσο καθυστερήσεις στις επιστροφές στην Τουρκία.
Χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια «στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τόνισε την ανάγκη ενότητας για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των camps με διεύρυνσή τους, τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων και την αύξηση του προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου. «Χρειαζόμαστε βοήθεια και όχι αντιπαλότητα», τόνισε ο υπουργός.
Για μαρτύριο της σταγόνας έκανε λόγο ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Οι τοπικές κοινωνίες σηκώνουν τεράστιο βάρος και κάποια στιγμή αυτό το βάρος θα λυγίσει και θα μας πλακώσει. Μας ενδιαφέρει το συμφέρον του τόπου μας», είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε και μίλησε για άδικες κατηγορίες εναντίον των δημάρχων.
Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού εδώ και αρκετούς μήνες και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. «Επτά χωριά βρίσκονται σε διαρκή κρίση. Μετανάστες μπαινοβγαίνουν σε χωράφια και θερμοκήπια για να φάνε, μπαίνουν σε σπίτια. Δεν είναι αυτός ο κανόνας αλλά η εξαίρεση, αλλά καθορίζει και τη στάση πολλών κατοίκων» υπογράμμμισε και υποστήριξε: «Η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο στο μισό της κομμάτι, γιατί δεν εφαρμόζεται και το κομμάτι επιστροφών στην Τουρκία. Είναι απολύτως απαραίτητο το κομμάτι της επιστροφής και να γίνει απεγκλωβισμός από τα νησιά».
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά υποδομές και προσωπικό. Για τη διεύρυνση των hot spots είπε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για διεύρυνση και ότι δεν πρέπει να μετατραπούν τα νησιά του Β/Α Αιγαίου σε μοναδικό καταλύτη του προβλήματος.
Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης είπε ενώπιων της Διαρκούς Επιτροπής ότι είναι κάθετα αντίθετος στη διαχείριση του μεταναστευτικού με στόχευση να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά. «Τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους» τόνισε ο κ. Κυρίτσης και σημείωσε ότι το προσφυγικό συνδέεται με την εθνική ασφάλεια και ότι τα νησιά αποτελούν γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κώλιας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λειτουργία νέας δομής και ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί οι κάτοικοι ρωτούν καθημερινά πού θα γίνει το νέο κέντρο και αισθάνονται ανασφάλεια.