ΟΠΑΠ ΑΕ: σβήνει και γράφει νόμους και δεν χάνει ποτέ!
Υπάρχει μια ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα για χάρη της οποίας η κυβέρνηση Τσίπρα σβήνει και γράφει νόμους. Δεν εφαρμόζει ψηφισμένες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τη φορολόγησή της και στην πορεία τις καταργεί... Η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ πέτυχε το ανέφικτο. Στην Ελλάδα του 2016, όπου θεσμοί και κυβέρνηση φορολογούν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, η ΟΠΑΠ διεκδίκησε και πήρε την απόσυρση φορολογικού μέτρου και την αντικατάστασή του με νόμο που της εξασφαλίζει δέκα φόρες μικρότερη φορολόγηση!
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών προβλέπει τον καθορισμό συντελεστών 30%-35% για την κλιμακωτή φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ήρθε να αντικαταστήσει την απόσυρση του ψηφισμένου νόμου για την επιβολή τέλους 5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ, που υπολογιζόταν να αποφέρει μέχρι και 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, αφού σε ετήσια βάση παίζονται περίπου 10.000.000 στήλες σε αυτά τα παιχνίδια.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η θέσπιση κλιμακωτής φορολόγησης εξασφαλίζει υποδεκαπλάσια φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με το κόστος της διατήρησης του τέλους των 5 λεπτών. Βέβαια, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή απέφυγαν την επιβάρυνση των πολιτών (αφού το τέλος θα το εισέπραττε ο ΟΠΑΠ από τους παίκτες και θα το απέδιδε στα δημόσια ταμεία), αλλά, ως συνήθως, η ουσία κρύβεται πίσω απ’ ό,τι φαίνεται…
Και η ουσία είναι ότι η αύξηση της φορολογίας επί των ακαθάριστων εσόδων (του ποσού που μένει αφού αφαιρεθούν τα ποσά που κερδίζουν οι παίκτες) δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αντισταθμίσει τα ποσά από το τέλος ανά στήλη, αφού το τέλος ανά στήλη φορολογεί τον συνολικό κύκλο εργασιών (ό,τι δηλαδή δαπανούν οι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών τα οποία ξαναπαίζουν). Ακόμη και η αρχική πρόταση για αύξηση της φορολογίας του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων να εφαρμοζόταν, με βάση τα δεδομένα του 2015 θα σήμαινε μάξιμουμ 86 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα, πολύ κάτω, δηλαδή, από τα προσδοκώμενα από την επιβολή τέλους ανά στήλη.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο ΟΠΑΠ με τη νέα νομοθετική παρέμβαση εξασφάλισε αφενός μικρότερη φορολόγηση, αφετέρου διατήρηση του τζίρου του σε υψηλά επίπεδα (το τέλος πιθανά να επέφερε μείωση του τζόγου), αλλά κυρίως ενίσχυση της θέσης του έναντι των εγχώριων και ξένων ανταγωνιστικών διαδικτυακών εταιρειών στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η φορολογία καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μεικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατ. και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ, και 35% επί μεικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα προβλέπεται ότι θα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.
Στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται επίσης η φορολόγηση να γίνεται ξεχωριστά για τον τζίρο κάθε τυχερού παιγνίου του ΟΠΑΠ και όχι επί του συνόλου του τζίρου όλων των παιγνίων της εταιρείας. Με απλά λόγια, αλλιώς θα φορολογούνται τα μεικτά κέρδη από το Τζόκερ, αλλιώς από το Στοίχημα και διαφορετικά από τα λαχεία και τα υπόλοιπα παιχνίδια της εταιρείας.
Ας δώσουμε μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό: το 2015 τα συνολικά μεικτά κέρδη (ακαθάριστα έσοδα – GGR) της ΟΠΑΠ ΑΕ ήταν 1.168.066.082 ευρώ στα οποία ο φόρος 35% θα ήταν 408.823.128 ευρώ. Με τον κλιμακωτό υπολογισμό και τον χωριστό υπολογισμό ανά παιχνίδι είναι 384.923.521. Κοινώς, περίπου 24 εκατ. ευρώ λιγότερος φόρος, πραγματική φορολόγηση λίγο πιο κάτω από 33%. Δεν είναι κι άσχημα… Ευνοημένη και η επίσης ιδιοκτησίας του ομίλου ΟΠΑΠ Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, καθώς μόνο το Σκρατς ξεπερνάει σε ακαθάριστα έσοδα το όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Η απαίτηση της ΟΠΑΠ ΑΕ σε λίγα 24ωρα θα αποτελεί νόμο του κράτους. Ο νόμος 4346/15 που επέβαλε το τέλος των 5 λεπτών δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Να θυμίσουμε ότι αυτό το τέλος είχε επιβληθεί σε αντικατάσταση της αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και με το σκεπτικό ότι η φορολόγηση μιας δραστηριότητας όπως ο τζόγος είναι πολύ προτιμότερη από την επιβάρυνση κάθε οικογένειας που στέλνει τα παιδιά της στα φροντιστήρια. Ωστόσο, οι πιέσεις που άσκησε η διοίκηση του ΟΠΑΠ έφεραν αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2015, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση για την επιβολή του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη των παιχνιδιών, η εταιρεία είχε αντιδράσει με σφοδρό τρόπο. Προσέφυγε, μάλιστα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων, θεωρώντας ότι η επιβολή του ειδικού τέλους είναι αντισυνταγματική. Παρότι στις 23 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση για αναστολή επιβολής του τέλους, καθώς εξέλιπαν οι ειδικές συνθήκες που θα δικαιολογούσαν την έκδοση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν το έβαλε κάτω…
«Έπαιξες, κέρδισες!» όπως αναφέρει και το σχετικό της σλόγκαν. Η ΟΠΑΠ ΑΕ, λοιπόν, έπαιξε στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και κατάφερε να επιβάλει τις θέσεις της. Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της διοίκησης του ΟΠΑΠ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπου και συζητήθηκε το ζήτημα της αναστολής του μέτρου των 5 λεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΟΠΑΠ, στη διάρκεια της σύσκεψης, πρότειναν τη θέσπιση της κλιμακωτής φορολόγησης, την οποία, όπως σήμερα γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως.
Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που έχουν ασκήσει οι έλληνες μέτοχοι της ΟΠΑΠ ΑΕ, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες Μελισσανίδης και Κοπελούζος, σε στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, και ουσιαστικά «στυλοβάτης» της συνοχής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει αναλάβει «εργολαβικά» την προώθηση και διεκπεραίωση αιτημάτων και απαιτήσεων των μετόχων.
Η ΟΠΑΠ ΑΕ, ως ισχυρός ιδιωτικός μονοπωλιακός όμιλος, έχει αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά του σκληρού κεφαλαίου. Διείσδυση στον κρατικό μηχανισμό. «Άκρες» και υπουργικές διασυνδέσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια. Ωμές παρεμβάσεις υπέρ των συμφερόντων της στην ελληνική νομοθεσία.
Τη συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική της επιδιώκει να την ενισχύσει με ένα στέλεχος ειδικών αποστολών, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος στη μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία του πλανήτη. Στις 19/5 η ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Ντέμιαν Κόουπ, στέλεχος μέχρι τώρα της μεγάλης βρετανικής Landbrokes, ενώ ο Καμίλ Ζίγκλερ θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Την απόφαση της έλευσης του Ντ. Κόουπ πήραν οι μεγαλομέτοχοι του τσεχικού fund της Emma Delta (που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΠΑΠ) και, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, αποτελεί μια κίνηση ενίσχυσης της επιθετικής πολιτικής της εταιρείας. Αυτό αφορά πρωτίστως τη μάχη που αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα εν όψει και της τελικής ρύθμισης της αγοράς του τζόγου και της απόπειρας ιδιωτικών εταιρειών να σπάσουν το επίγειο μονοπώλιο που αυτή τη στιγμή κατέχει ο ΟΠΑΠ. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αποφάσεις της ΕΕ που επιβάλλουν να ανοίξει ο χώρος του τζόγου και για άλλες εταιρείες.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είχε αναφέρει ότι «ειδικά για την Ελλάδα, η ανάγκη ρύθμισης των παιγνίων και του στοιχηµατισµού καθίσταται έτι περαιτέρω επείγουσα από το γεγονός ότι η χώρα µας έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση των πάσης φύσεως παιγνίων και καταβάλλει υπέρογκο πρόστιμο που ανέρχεται σε 31.536 ευρώ ημερησίως».
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη του τζόγου το επόμενο διάστημα αναμένεται να φουντώσει ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και τους επίδοξους ανταγωνιστές του. Αυτή είναι και η αιτία που οι μέτοχοι της εταιρείας προσλαμβάνουν «ικανούς» στρατιώτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι πόστο στον Οργανισμό έχει αναλάβει και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος έφτασε μάλιστα και μια ανάσα από το να χριστεί αρχηγός της ΕΛΑΣ. Όπως μαθαίνουμε, ο πρώην αξιωματικός προσελήφθη μετά από πρόταση των ελλήνων μετόχων (Μελισσανίδη – Κοπελούζου) και αξιοποιείται από την ΟΠΑΠ ΑΕ στο κυνήγι του παράνομου τζόγου και του ελέγχου των κινήσεων των διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού. Προφανώς, συνεκτιμήθηκαν τα προσόντα του, όπως η πείρα που απέκτησε στους κόλπους της Αστυνομίας, οι επαφές του με την ΕΥΠ, αλλά και η στάση του έναντι ισχυρών παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν κατείχε τη θέση του Αττικάρχη…
Εκεί στον Κηφισό φαίνεται ότι έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους πάνω σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Οι επιδόσεις τους, εκ του αποτελέσματος, κρίνονται τουλάχιστον εντυπωσιακές.