Ο Τραμπ προκαλεί με την απόφαση για την Ιερουσαλήμ
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και να κατά συνέπεια να αναγνωριστεί η τελευταία ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ ανατρέπει δεκαετίες πάγιας διπλωματικής πρακτικής των ΗΠΑ και πυροδοτεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ, αναστέλλοντας ταυτόχρονα την απόφαση μέχρις ότου κατασκευαστεί το σχετικό κτίριο.
Τυπικά, η απόφαση αυτή εφαρμόζει σχετικό νόμο του Κογκρέσου από το 1995, ο οποίος μάλιστα προέβλεπε περικοπή του 50% του προϋπολογισμού του State Department για κτίρια στο εξωτερικό σε περίπτωση μη υλοποίησής του. Ωστόσο, ο νόμος αυτός, που δεν ήταν πρωτοβουλία κυβερνητική, δεν εφαρμόστηκε με ανανεωνόμενες προεδρικές αναστολές όλα αυτά τα χρόνια.
Ο λόγος ήταν ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιερουσαλήμ, μία πόλη που είναι το σημείο αναφοράς και των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Εβραϊσμού και όπου συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση το Τέμενος Αλ Ακσά, ο Πανάγιος Τάφος και το Τείχος των Δακρύων, βρίσκεται σε ειδικό διεθνές καθεστώς με βάση το ψήφισμα 181 της ΓΣ Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 1947.
Ακόμη και η διαίρεση σε ανατολική και δυτική Ιερουσαλήμ, που έγινε με τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και την ανακωχή του 1949, θεωρήθηκε προσωρινή λύση. Η μονομερής ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα από το κράτος του Ισραήλ το 1950 δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ούτε η κατάληψη του συνόλου της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.
Καμία άλλη χώρα δεν έχει μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.
Η επίσημη θέση των αμερικανικών κυβερνήσεων παρέμεινε για πολλά χρόνια ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα έπρεπε να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύση για το Παλαιστινιακό στην κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών που παραμένει και η θέση του ΟΗΕ. Αυτό εξηγεί και την μη εφαρμογή του σχετικού νόμου από διαδοχικούς αμερικανούς προέδρους.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ, που ήταν μια προεκλογική του δέσμευση, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχή Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Σίσι, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, όλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή προκαλεί αισθήματα οργής στους μουσουλμάνους.