Ρωσία: Η Βρετανία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση Σκριπάλ
Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν χαρακτήρισε σήμερα «γελοία πρόκληση» των βρετανικών και των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών την υπόθεση Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, και κάλεσε σε διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα.
Σύμφωνα με τον Ναρίσκιν, «ακόμη και στην περίπτωση της γελοίας πρόκλησης που έγινε με τους Σκριπάλ, η οποία κατασκευάστηκε χονδροειδώς από τις ειδικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, κάποια ευρωπαϊκά κράτη δεν έσπευσαν να ακολουθήσουν απαθώς το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Προτίμησαν να κατανοήσουν τι συνέβη».
Ο Ναρίσκιν ζήτησε επιστροφή στον διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς για την υπόθεση Σκριπάλ, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα, η οποία το 1962 έφερε τις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ πολύ κοντά στην πυρηνική αντιπαράθεση.
«Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτό το ανεύθυνο παιχνίδι, που συνίσταται στο να ανεβάζουμε πάντα το στοίχημα, να απαρνηθούμε την προσφυγή στην ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, και να μην οδηγήσουμε την κατάσταση σαν μια νέα κρίση της Κούβας», συνέχισε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιστρέψει σε έναν υγιή διάλογο, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις εγωιστικές βλέψεις συγκεκριμένων πλευρών, αλλά σε πραγματικές αξίες που συμμερίζονται όλοι αυτοί που σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς», πρόσθεσε.
Η δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου σε βρετανικό έδαφος προκάλεσε μια από τις χειρότερες κρίσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από αυτήν τη δηλητηρίαση που έγινε με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα, ενώ η Ρωσία διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη και δηλώνει αντιθέτως ότι η Βρετανία μπορεί να εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή.
Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα το Λονδίνο να ζητήσει συγγνώμη μετά την παραδοχή του βρετανικού εργαστηρίου, που διενήργησε τις σχετικές αναλύσεις, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.
«Η θεωρία τους δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση, επειδή είναι αδύνατο να την επιβεβαιώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν, και η πρωθυπουργός Μέι θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κοιτάξουν στα μάτια τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης […] και οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τη Ρωσία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «αυτή η κρίση παρατράβηξε».
Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι ταυτοποιήθηκε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ ως η Νόβιτσοκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση, αλλά επισήμανε ότι δεν κατέστη δυνατό «να εντοπιστεί η ακριβής προέλευσή του».
Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως δηλώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στο Πόρτον Ντάουν αποτελούν μόνον «ένα μέρος των μυστικών πληροφοριών» που έχει στη διάθεσή της.
Η ανακοίνωση του εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν έρχεται την ώρα που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αναμένεται να συνέλθει σήμερα στη Χάγη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.
Καταγγέλλοντας «αντιρωσική εκστρατεία», ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως η σύνοδος αυτή θα βάλει ένα τέλος στις κατηγορίες που εκτοξεύονται ενταντίον της Μόσχας.