Μουζάλας προς ΕΕ: Να σταματήσει η υποκρισία
«Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Νέες αιχμές Μουζάλα προς ΕΕ. «Να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι όσα γράφονται σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στη Μόρια «υπερβαίνουν την πραγματικότητα».
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ειδικότερα στα ασυνόδευτα ανήλικα. «Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα», είπε.
Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του hotspot και η τοποθέτηση οικίσκων για τη φιλοξενία προσφύγων.
Απαντώντας στο ερώτημα για τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης σχετικά με την συνεχή εγκατάσταση οικίσκων και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες αφού μεταφράζονται σε παγιοποίηση της κατάστασης των εφτά – οκτώ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, ο κ. Μουζάλας τόνισε : «Δεν φέραμε καινούργιους ανθρώπους στο νησί. Στις σκηνές υπήρχαν 500 άνθρωποι, αυτοί μπήκαν σε σπιτάκια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάμε για επέκταση του καταυλισμού, μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί που υποκριτικά μέχρι σήμερα μιλάγανε για βελτίωση των συνθηκών ζωής σε πολλές κινήσεις που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στέκονται αντίθετοι. Η αποσυμφόρηση θα συνεχίσει μέσα στα όρια της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Ειδάλλως δεν έχει κανείς παρά να πει καθαρά να μην υπάρχει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μυτιλήνη θα γυρίσει στο 2015 με αφίξεις 7.000 ανθρώπων καθημερινά».
Ερωτηθείς για τις επαφές με την Τουρκία, είπε ότι στόχος είναι να οργανωθούν τα τεχνικά κλιμάκια και να βρεθούν τεχνικοί τρόποι που να βοηθούν στην αποσυμφόρηση χωρίς να καταλύεται η συνθήκη.
Διευκρίνισε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το άσυλο η οποία, χωρίς να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου θα συντομεύει τις διαδικασίες που στη χώρα μας, όπως είπε, είναι πολύ δύσκολες και πολύ διευρυμένες σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, έφερε ως παράδειγμα το αίτημα που έχει υποβάλει πέντε φορές η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δυο φορές στην Τουρκία -και έχει λάβει αρνητική απάντηση- και προέβλεπε το να επιτρέπεται να μεταφέρονται άνθρωποι υπό κράτηση στην ενδοχώρα, στα προαναχωρησιακά κέντρα, να εξετάζεται εκεί το άσυλό τους και όσων απορρίπτεται να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία.