Μοσκοβισί: Επιτήρηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο αλλά με μέτρα που θα έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα
Η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει οικονομικό πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επισήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
«Είμαι φίλος σας», ανέφερε στους έλληνες βουλευτές ο κ. Μοσκοβισί και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, με τη χώρα να έχει διανύσει το 80%-90% του δρόμου. Έδωσε και έμφαση στην επόμενη μέρα σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος η Ελλάδα θα έχει επιτήρηση ανάλογη με εκείνη των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να ορίσει μόνη της τις δεσμεύσεις της για την περίοδο μετά το μνημόνιο, κάνοντας απολύτως ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει επιτήρηση, αλλά «με στρατηγική που θα σχεδιαστεί από Έλληνες για τους Έλληνες και όχι από τους Ευρωπαίους».
Ο γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει 4ο μνημόνιο».
Να θεσπιστεί πακέτο για τη μείωση του χρέους
Παράλληλα, ζήτησε και από τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα πακέτο που θα μειώνει το βάρος του ελληνικού χρέους. Υιοθέτησε, μάλιστα, την «ενδιαφέρουσα», όπως είπε, γαλλική πρόταση να συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι παρόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε επίσης για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. «Σήμερα έχει βελτιωθεί η κατάσταση», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα την άφιξη 36 εκατομμυρίων τουριστών πέρυσι. Σημείωσε, όμως, ότι οι επενδύσεις δεν είναι ακόμη πολλές και δεν έχουν γίνει πάρα πολλές ποιοτικές βελτιώσεις.