Μάκη, μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια…
Μια οφειλόμενη απάντηση στην επίθεση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο Unfollow και μια υπενθύμιση ότι εμείς επιμένουμε να κάνουμε ρεπορτάζ και όχι να εξυπηρετούμε κάθε λογής «ατζέντες».
Αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί μου ο γνωστός αυτόκλητος εισαγγελέας και κάποτε δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, με αφορμή ένα ρεπορτάζ που έκανα για τις δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση Noor-1. Κανονικά δεν θα με απασχολούσε, γιατί κάποιες φορές το να διαλέγεις τον δρόμο της απάντησης είναι σαν να αποδέχεσαι ότι είσαι στο ίδιο πλάνο με αυτόν στον οποίο απαντάς. Και εγώ δεν είμαι στο ίδιο πλάνο, ούτε στο ίδιο επάγγελμα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Όμως, μερικά πράγματα δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα.
Καταρχάς ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διαλέγει για άλλη μια φορά να συκοφαντήσει το Unfollow λέγοντας ότι είναι «γνωστό “εργαλείο” διασποράς ψευδών συμπερασμάτων που ανήκει στο εκδοτικό σύστημα προστασίας του εφοπλιστή-εκδότη». Να υποθέσω ότι όλα αυτά μπορεί να τα τεκμηριώσει και σε μια από τις τόσο οικείες σε αυτόν αίθουσες των δικαστηρίων της Ευελπίδων, όπου ουκ ολίγες φορές έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση;
Έπειτα καλό είναι να είναι πιο μετρημένος όταν αντιμετωπίζει άλλους ως ενεργούμενα επιχειρηματιών. Εκτός και εάν απλώς προβάλλει πάνω σε άλλους τις δικές του επιλογές. Γιατί αυτός ακούγεται π.χ. να μιλάει στον Βαγγέλη Μαρινάκη και να ζητάει μερικά εκατομμύρια για να αποκτήσει «παντοδύναμο κανάλι». Γιατί αυτός κάποτε σε ένα πολύωρο γεύμα που είχαμε είχε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί εφημερίδα και ότι «δεν πειράζει και εάν δώσει 500.000 ο Μελισσανίδης» και ξέρει καλά ότι αρνήθηκα. Όπως και ξέρει καλά ότι αυτές δεν είναι οι μόνες ιστορίες που υπάρχουν. Ας κάνει τις επιλογές του, αλλά ας αφήσει τους άλλους στην ησυχία τους.
Από την άλλη, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάει για «δολοφονία χαρακτήρων» ένας άνθρωπος που έχει σπιλώσει υπολήψεις και καταστρέψει ζωές με το είδος της δήθεν αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που καθιέρωσε στη δεκαετία του 1990. Δεν συνεχίζω, από σεβασμό στους ανθρώπους που υπήρξαν θύματα αυτής της αντίληψης περί της δημοσιογραφίας.
Περνάω τώρα στην ουσία. Καταρχάς ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν είναι ένας αμέτοχος παρατηρητής της υπόθεσης. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έχει ενεργό ρόλο σε μια ευρύτερη πολιτική και ποινική μεθόδευση σε σχέση με την υπόθεση Noor-1. Μια μεθόδευση που φαίνεται ότι στόχο δεν έχει τη διαλεύκανση μιας από τις πιο μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Ελλάδα, αλλά τη διαμόρφωση πολιτικών και επιχειρηματικών συσχετισμών.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να δώσει επιτέλους ο καταδικασμένος σε ισόβια Μάκης Γιαννουσάκης τη «σωστή» κατάθεση, φέρεται να λειτουργεί ως δίαυλος ανάμεσα στον ισοβίτη και τον υπουργό, συμμετέχει στο κουβάρι των επικοινωνιών και βέβαια σπεύδει λίγο μετά να προσφέρει τα δημοσιεύματα που χτίζουν το αφήγημα της εμπλοκής Μαρινάκη στην υπόθεση Noor-1. Ένα αφήγημα που για τον Τριανταφυλλόπουλο έχει γίνει εμμονή και πραγματική εκστρατεία.
Ας ξανακοιτάξει όσα έχει γράψει κατά καιρούς και θα καταλάβει. Από τη συσχέτιση της διαβόητης κατάθεσης Γιαννουσάκη με την υπόθεση Noor-1, ενώ στην ίδια την κατάθεση δεν αναφέρονται πουθενά ναρκωτικά μέχρι την «ανακάλυψη» και ενός επιπλέον τόνου ηρωίνης κ.λπ. στο χτίσιμο του σεναρίου ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έχει βάλει τις πινελιές του.
Μόνο που εγώ δεν κάνω ούτε αφηγήματα ούτε εκστρατεία. Κάνω ρεπορτάζ και στη βάση του βγάζω συμπεράσματα. Και τι λέει το ρεπορτάζ; Δείχνει τον παράδοξο τρόπο που η δεύτερη δικογραφία προαναγγέλλεται σε τηλεοπτική εκπομπή, την ώρα που υπάρχει κανονική ανοιχτή έρευνα. Έχει έναν υπερδραστήριο αξιωματικό του Λιμενικού που ακούγεται να συνομιλεί με καταδικασμένο ισοβίτη, να εναλλάσσει την πίεση με το δέλεαρ, να κάνει σαφές ότι πρόθεση κάποιων είναι να χτυπηθεί ο Μαρινάκης (και μέσω αυτού η οικογένεια Μητσοτάκη), ανεξαρτήτως του εάν υπάρχουν στοιχεία, να επιδιώκει με κάθε τρόπο να δοθεί η «σωστή» κατάθεση, αυτή που θα ενοχοποιεί τον Μαρινάκη. Έχει τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να συντονίζει την προσπάθεια για τη «σωστή» κατάθεση. Έχει τη μεγάλη καθυστέρηση στο να δοθεί προτεραιότητα στην αναζήτηση των χρηματοδοτών του φορτίου, παρότι είχαν κατονομαστεί και παρότι αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο που θα έπρεπε κανείς να ψάξει. Έχει δύο υπουργούς, τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Κοντονή, να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εάν θα δοθεί η «σωστή» κατάθεση. Έχει μια προκαταρκτική εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία που έχει ενδιαφέρον να δει κανείς σε τι δίνει έμφαση και τι προσπερνά. Έχει και μια αντεισαγγελέα Εφετών, την κυρία Ειρήνη Τζίβα –της οποίας ούτε την επάρκεια, ούτε το ήθος αμφισβητήσαμε– και το ρεπορτάζ γύρω από το πώς χειρίζεται αυτή την υπόθεση. Και ναι, έχει πηγές νομικές, δικαστικές και πολιτικές που σχολιάζουν αυτή την υπόθεση και δίνουν στοιχεία.
Κοντολογίς, έχει όλα τα υλικά του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφίας. Πράγματα τα οποία ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έχει ξεχάσει προ πολλού.