FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με πέρυσι η έκθεση Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία

| 21/12/2017 - 12:52


Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση επιδόθηκε σήμερα από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2017.
Ο κ. Στουρνάρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου στις πολιτικές που κρατάνε τη χώρα στην Ευρωζώνη», αναγνώρισε ότι «η επόμενη περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις». Πρόσθεσε δε ότι η περίοδος αυτή «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά το Πρόγραμμα».
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα 6 μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε». Τόνισε ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, ότι η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας».

Φωτογραφία: Νίκος Παλαιολόγος/SOOC

Φωτογραφία: Νίκος Παλαιολόγος/SOOC

Η έκθεση του κ. Στουρνάρα είναι σαφώς λιγότερη αισιόδοξη από την αντίστοιχη περσινή καθώς προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% πέρυσι. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.
Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και “ιδανικά να τους ξεπεράσουν”, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....