«Γουέλ καμ του δε λαντ οφ οπορτιούνιτι»
Να σπεύσουν να συμβάλουν στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και να διεκδικήσουν μέρισμα από την επικείμενη ανάπτυξη της χώρας, κάλεσε χθες από τη Νέα Υόρκη τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο συνέδριο Capital Link.
Να σπεύσουν να συμβάλουν στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και να διεκδικήσουν μέρισμα από την επικείμενη ανάπτυξη της χώρας, κάλεσε χθες από τη Νέα Υόρκη τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο συνέδριο Capital Link. Λίγη ώρα νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε στο ίδιο οικονομικό συνέδριο, έστελνε το μήνυμα πως η χώρα μας έχει επανέλθει και ότι ως «χώρα της ευκαιρίας» (land of opportunity) ανοίγει διάπλατα τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις από το εξωτερικό.
Και απόψε το βράδυ όμως η χώρα μας θα έχει την τιμητική της, καθώς για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο κ. Τσακαλώτος, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, θα χτυπήσει το κουδούνι της λήξης της συνεδρίασης, κάτι που πριν από έναν χρόνο είχε κάνει και ο κ. Γιώργος Σταθάκης ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τότε.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε στην ομιλία του ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και πως αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των μεγάλων θυσιών των ελλήνων πολιτών. Και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του διεμήνυσε στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», καλώντας τους να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ωστόσο, στο ίδιο συνέδριο μίλησε χθες και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος προσφάτως προειδοποίησε και μάλιστα δημόσια ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018 και ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν στα επόμενα πολλά χρόνια» και ότι ο όρος «καθαρή έξοδος δεν είναι ο καλύτερος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς» για το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Ο κ. Τσακαλώτος όμως επικαλέστηκε μια σειρά δεδομένων που υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, επικαλούμενος την επάνοδο της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, καθώς και τη βελτίωση στις εξαγωγές. Επικαλέστηκε απίσης το ότι η Ελλάδα αλλάζει με μια σειρά μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως τη μείωση της γραφειοκρατίας και κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους συμβάλλοντας στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».