FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

Επισημοποιείται η αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας

| 6/2/2017 - 19:23

Επισημοποιείται η αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας, με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8-9 Φεβρουαρίου. Οι εντονότατες επιφυλάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει κατά καιρούς τόσο για την πολιτική της Ε.Ε στο ουκρανικό ζήτημα όσο και για τις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας, προφανώς ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν.


Επισημοποιείται -και μάλιστα στο πλέον κορυφαίο επίπεδο- η αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας, που το UNFOLLOW κατέγραψε ήδη από τo Δεκέμβριο του 2015, με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 8-9 Φεβρουαρίου, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων.

Παρά το γεγονός ότι το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει εντονότατες επιφυλάξεις τόσο για την πολιτική της Ε.Ε στο ουκρανικό ζήτημα όσο και για τις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας, προφανώς τα πράγματα άλλαξαν. Ιδίως από την στιγμή που στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία διασύνδεσης Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης – Ουκρανίας, μια σύμβαση της οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το 2014. «Άλλη η δυναμική του ουκρανικού το 2014, άλλη σήμερα» είχε δηλώσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ukraine-in-Europe2

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από το 2014 και παρά την αρνητική εισήγησή της στην σύμβαση, η ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε την «ανάσα στις ελληνικές εξαγωγές» που θα επιφέρει τυχόν «αποκλιμάκωση της έντασης» στην Ουκρανία.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στην Βουλή η σύμβαση για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν χαροποιεί την Μόσχα, αν και ήταν ούτως η άλλως προδιαγεγραμμένη από την στιγμή που επικράτησαν στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου οι «φιλοδυτικές» δυνάμεις.

Παράλληλα όμως πραγματοποιείται και μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Βελιγράδι. Μια επίσκεψη που αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετική μιας και, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, θα συμβάλει στην «ανάπτυξη παραπέρα του διμερούς εμπορίου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τομέα των τροφίμων. Αυτός είναι ο κλάδος πάντως που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αναπτύξει σχέσεις και με την Ουκρανία αφού έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συμφωνίες για ζητήματα αγροτικών προϊόντων. Για το θέμα αυτό άλλωστε υπήρξε συνάντηση του συνδέσμου των Ελληνων Επιχειρηματιών της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους Π. Μπούμπουρας υποστήριξε ότι «προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες να έρθουν στην χώρα γιατί ότι οι επενδύσεις ειδικά στο τομέα της γεωργίας έχουν μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίσκεψη στην Ουκρανία γίνεται σε μία περίοδο έντασης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε για το θέμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ μιλά για «ρωσική επιθετικότητα» ενώ ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ απεύθυνε έκκληση ώστε να υπάρξει παρέμβαση της Μόσχας προς τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην κυβέρνηση του Κιέβου. Έτσι -αντικειμενικά- δίνει στίγμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική και σαφώς δεν μπορεί απλά να ερμηνευθεί ως ενθαρρυντική εμπορικών συναλλαγών. Ακόμη και αν κανείς έχει υπόψιν του τις συναλλαγές που μπορούν να οικοδομηθούν στο μέλλον λόγω της σιδηροδρομικής εμπορικής σύνδεσης Ελλάδας- Σερβίας.