Διεθνείς αντιδράσεις και μηνύματα της ΕΕ μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
«Μόνος συνομιλητής μας, η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ραχόι στηρίζουν Γαλλία και Γερμανία.
Στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας προχώρησε το τοπικό κοινοβούλιο, με την ισπανική Γερουσία να απαντά με άρση της αυτονομίας της περιφέρειας και καθαίρεση της κυβέρνησής της.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτα. Μόνος συνομιλητής μας, η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη – μέλη», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
«Δεν αναγνωρίζουμε την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας», το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης.
«Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας η Καταλονία» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δηλώνει τη στήριξή του στα μέτρα που παίρνει η Μαδρίτη «για να κρατήσει ενωμένη την Ισπανία».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας», διαμηνύει η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.