Διαρκείς εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Παρά τη δηλώσεις για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Brexit όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα πηγαίνει από εμπλοκή σε εμπλοκή.
H κοινή δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και της Τερέζα Μέι για επιτάχυνση των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το Brexit πριν από 10 μέρες περίπου, φαίνεται ότι θα αποδειχτεί μάλλον κενό γράμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συναντήσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν τις 6 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί ακριβής ημερομηνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται αρκετά δύσκολο να έχει πραγματοποιηθεί όση πρόοδος χρειάζεται μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις στις 14-15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία κανονικά ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το “διαζύγιο” της Βρετανίας και της Ευρώπης.
Μάλιστα, κατά μία ιδιότυπη ειρωνεία, ένας από τους λόγους της δυστοκίας για τον προσδιορισμό της επόμενης συνάντησης αφορά την εκτίμηση της Βρετανικής πλευράς ότι ο τωρινός ρυθμός διαπραγμάτευσης, που είναι μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων τον μήνα, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία. Οι Βρετανοί πιέζουν για συνεχόμενες διαπραγματεύσεις, όμως, η Ευρωπαϊκή πλευρά επιμένει ότι καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα 27 χωρών χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία κάθε βήματος.
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι αρκετά και περιλαμβάνουν από τα ζητήματα δικαιωμάτων των μη Βρετανών ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας μέχρι το θέμα του κόστους της όλης διαδικασίας, που αναδεικνύεται και στο κυριότερο πρόβλημα που έχει αναδειχτεί. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ζήτημα του υπολογισμού και επιμερισμού του κόστους είναι αυτό που θα κρίνει το εάν και πότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες το όριο για την ολοκλήρωση της αποχώρησης της Βρετανίας είναι η 29η Μαρτίου 2019.