53+: Η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο από τη μνημόνια δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς
Σε διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης κινείται η τάση των 53+ με κείμενό της που κατέθεσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει χτες και σήμερα. Αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα για την «έξοδο από τα μνημόνια» και ζητούν «επανεκκίνηση» σε κυβέρνηση και κόμμα.
Καταρχάς, οι 53+ διαφοροποιούνται από το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία και επιμένουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς
«Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί, ασφαλώς, μια κρίσιμη καμπή, ακόμα και σε συμβολικό και ψυχολογικό επίπεδο. Εντούτοις, η έξοδος από τα μνημόνια, αν και ανοίγει δρόμο, δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι σημαντική, καθώς θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε επικοινωνιακά την αίσθηση μιας κανονικότητας, που σε κάθε περίπτωση απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο και έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώριο πανηγυρισμών
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από την κυβέρνηση πολιτικό σχέδιο με «ταξική μεροληψία»:
«Σχέδιο, που θα αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες, τις προτεραιότητές μας με βάση την κοινωνική και ταξική μας μεροληψία, την ενίσχυση των ιδεολογικών και αξιακών διαχωριστικών γραμμών, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην κοινωνία».
Επιπλέον, οι 53+ ζητούν επανεκκίνηση στο κόμμα και την κυβέρνηση:
«Στην ουσία, όμως, χρειάζεται μια επανεκκίνηση, με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση σε όλο το κόμμα, την κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική ομάδα. Μια επανεκκίνηση που θα στηρίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου που έχουμε ζήσει για δεκαετίες. Μια επανεκκίνηση που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες στην Ελλάδα και τον κόσμο και θα στηρίζεται στις βασικές προγραμματικές μας αρχές για τις τομές και τις ρήξεις που χρειάζονται»
Το κείμενο περιέχει επίσης σαφή κριτική στους Ανεξάρτητους Έλληνες
«Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών /θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές»
Και προειδοποιεί για κίνδυνο ενσωμάτωσης:
«Αν κινδυνεύουν από κάτι τα κόμματα της Αριστεράς που κυβερνούν είναι η ενσωμάτωση και αφομοίωση του πολιτικού τους προσωπικού από τους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αντί να μετασχηματίζονται από αυτό, συνήθως έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, μετασχηματίζουν το πολιτικό δυναμικό.»