ΡΑΕ: μια παράνομα τοποθετημένη διοίκηση οχυρώνει τη θέση της
Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ανεξάρτητου κρατικού φορέα ανέθεσαν –με το αζημίωτο ασφαλώς– σε ιδιωτική νομική εταιρεία να γνωμοδοτήσει αν κατέχουν τη θέση του νομότυπα.
Το απίστευτο και όμως πέρα για πέρα… ελληνικό περιστατικό αφορά τις θέσεις του προέδρου και του α΄ αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι οποίες καλύφθηκαν τον Ιούνιο του 2015 από τους Νίκο Μπουλαξή και Σωτήρη Μανωλκίδη αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει την πλειοψηφική έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4001/2011. Το θέμα είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW στο τεύχος Ιανουαρίου, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Μαθητευόμενοι Μάγοι».
Σχεδόν οκτώ μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, η ΡΑΕ αποφάσισε (υπ’ αριθμ. 1/2016 απόφαση) μετά από συνεδρίασή της να εξετάσει (!) τη συγκεκριμένη διαδικασία, προσλαμβάνοντας αντί 4.000 ευρώ τη δικηγορική εταιρεία με την επωνυμία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στην οποία και ανέθεσε το έργο «Σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με την εφαρμογή του πέμπτου και έκτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Νόμου 4001/2011 αναφορικά με τη διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Θεσμών στις 5 Ιουνίου 2015, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την έγκριση των θέσεων των κυρίων Μπουλαξή και Μανωλκίδη, η απαιτούμενη από το νόμο απόλυτη πλειοψηφία δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί.
Τέσσερις μέρες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής (στις 9 Ιουνίου), η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε έκθεση που είχε στείλει προς τον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είχε προτείνει τα συγκεκριμένα πρόσωπα για τις θέσεις της ΡΑΕ, τον ενημέρωνε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της αρμόδιας επιτροπής σημειώνοντας: «Δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων (8 θετικές, 7 αρνητικές, 2 παρών)».
Σύμφωνα με το νόμο 4001/2011 και ειδικά με την παράγραφο 2 του άρθρου 7, τα «μέλη της ΡΑΕ επιλέγονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής […] και προτείνονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για διορισμό. […] Η Επιτροπή γνωμοδοτεί επί της πρότασης εντός τριάντα (30) ημερών και η γνωμοδότηση αυτή αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, τα συγκεκριμένα τρία (3) μέλη που έχουν προταθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις θέσεις του Προέδρου, του Α΄ Αντιπροέδρου και του Β΄ Αντιπροέδρου διορίζονται στην αντίστοιχη θέση με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου».
Όμως, στην περίπτωση τον κυρίων Μπουλαξή και Μανωλκίδη δεν υπήρξε «θετική γνωμοδότηση» της Επιτροπής. Στο σχετικό ρεπορτάζ του UNFOLLOW τον Ιανουάριο σημειώναμε ότι το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Θεσμών επί των παρόντων βουλευτών «ήταν αναλογικά μικρότερο του 50%+1 που απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής» για να εγκριθούν οι υποψήφιοι για τη ΡΑΕ.
Ωστόσο, ο διορισμός τους, παρότι δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4001/2011, προχώρησε κανονικά με πράξη υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΥΟΔΔ, 447/23.06.2015), και οι Μπουλαξής και Μανωλκίδης ανέλαβαν τις θέσεις τους χωρίς να έχουν την νομότυπη έγκριση της Βουλής. Βρίσκονται στις θέσεις τους, δηλαδή, παράνομα χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μάλιστα ο διορισμός του κινδυνεύει να κριθεί παράνομος από τις δικαστικές αρχές, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η ΡΑΕ να μην μπορεί να λάβει καμιά τελική απόφαση.
Βέβαια, η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 07/03/2015, έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση είναι αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη καθώς τα «παρών» δεν μπορούν να προσμετρηθούν με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και άρα υπάρχει πλειοψηφία 8-7, παραβλέποντας ότι μιλάμε για 8 στους 17 άρα λιγότερους των 15. Ενδιαφέρον έχει, πάντως ότι μια τόσο απόλυτη νομική απόφανση περί του αμετάκλητα και απρόσβλητα νόμιμου χαρακτήρα της γνωμοδότησης υπογράφεται απλώς από το γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Πάντως, η συμπεριφορά των ίδιων των μελών της διοίκησης της ΡΑΕ δείχνει ακριβώς ότι γνωρίζουν πως είναι υπό αμφισβήτηση η παραμονή τους στη θέση αυτή. Αν πίστευαν ότι βρίσκονται εκεί νόμιμα, γιατί τώρα ζητούν από μια ιδιωτική εταιρεία να γνωμοδοτήσει για τη γνώμη της Επιτροπής της Βουλής; Γιατί πληρώνουν ένα νομικό γραφείο για να τους συντάξει γνωμοδότηση; Μήπως πολύ απλά γνωρίζουν και παραγνωρίζουν ότι βρίσκονται εκεί παράνομα και ότι το γεγονός ότι δεν έχουν την έγκριση της Βουλής καθιστά έωλες τις αποφάσεις τους και έκθετες σε νομική αμφισβήτηση και γι’ αυτό το λόγο σπεύδουν τώρα να «οχυρώσουν» νομικά τη θέση τους προσλαμβάνοντας μια ιδιωτική νομική εταιρεία να τους προσφέρει τα αναγκαία νομικά επιχειρήματα για να προσπεράσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή που ρητά δεν γνωμοδότησε θετικά υπέρ τους;
Έχει, επίσης ενδιαφέρον, ποιο δικηγορικό γραφείο διάλεξαν: Ο κ. Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένας γνωστός δικηγόρος, που έχει κατά καιρούς αναλάβει διάφορα δημόσια αξιώματα, όπως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επί κυβερνήσεως Σημίτη και μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ κατά την περίοδο 2004-2005. Διετέλεσε δε και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Σημειώνουμε επίσης ότι τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν συμμετείχε σε μία από τις περίφημες εκδρομές του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου για παρακολούθηση αγώνα Φόρμουλα 1 στην πίστα του Χόκενχαϊμ στη Γερμανία, ενώ κατέθεσε και υπέρ του κατηγορούμενου για την υπόθεση Siemens Δ. Δενδρινού.
Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία και ο λόγος που η Βουλή δεν γνωμοδότησε θετικά υπέρ των Μπουλαξή και Μανωλκίδη, καθώς δεν πολυέπεισαν ότι ήταν οι κατάλληλοι άνθρωποι για την κατάλληλη θέση. Όπως καταγράφαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ του UNFOLLOW, στη διάρκεια της ακρόασης των υποψηφίων από τα μέλη της Επιτροπής στις 5 Ιουνίου, οι βουλευτές που συμμετείχαν στις διαδικασίες άφησαν αιχμές περί διαπλοκής για τους υποψηφίους.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι η σύζυγος του προτεινόμενου για τη θέση του προέδρου της ΡΑΕ, Νίκου Μπουλαξή εργάζεται στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συγκεκριμένα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μία από τις επιχειρήσεις που πιθανόν θα διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα των καταναλωτών της ΔΕΗ για να πωλούν ρεύμα. Στη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Μπουλαξής παραδέχθηκε ότι η σύζυγός του εργαζόταν ως γραμματέας σε θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι παραιτήθηκε…
Από την πλευρά του ο κ. Μανωλκίδης όχι μόνο αποδέχτηκε ότι ήταν συνεργάτης της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά φρόντισε να δώσει και το πλήρες βιογραφικό του για τις θέσεις που έχει υπηρετήσει δίπλα σε πολιτικά στελέχη προσφέροντας τις νομικές υπηρεσίες του. Δήλωσε πως το 2000 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και ότι δούλεψε στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και ως εκ θαύματος παρών σε κάθε πτυχίο του στην πορεία. Ο Σ. Μανωλκίδης είχε προσληφθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ως υπάλληλος στη ΡΑΕ. Τώρα τι δουλειά έχει ένας διδάκτορας Νομικής και δικηγόρος στη θέση του αντιπρόεδρου της ΡΑΕ και ποιες οι γνώσεις του σχετικά με το χώρο της ενέργειας, αυτά είναι μάλλον ερωτήματα που θα απαντηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Ή, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα απαντηθούν ποτέ…
Γίνεται κατανοητό πως η τοποθέτηση ημετέρων στις συγκεκριμένες θέσεις δεν αφορούσε τα προσόντα τους αλλά είχε συγκεκριμένη πολιτική στόχευση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το προεδρείο της ΡΑΕ θα εγκρίνει και θα μοιράσει τις άδειες στις ιδιωτικές εταιρείες που θα επιδιώξουν να μπουν στο χώρο της εμπορίας ρεύματος. Θα ελέγξει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα κάνει τις περιβόητες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, με τις οποίες θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλάει σε ιδιώτες παρόχους κάτω του κόστους παραγωγής της. Γι’ αυτή τη νευραλγική δουλειά, που στην πραγματικότητα θα διευρύνει την κερδοφορία των ιδιωτών παρόχων ενέργειας, χωρίς βέβαια ο καταναλωτής να δει κάποια μείωση στους λογαριασμούς του, προορίζονται οι Μπουλαξής και Μανωλκίδης. Για να εξασφαλίσουν άραγε και ότι τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι σωστοί «παίκτες»; Οψόμεθα…
Στο Μνημόνιο (σελ. 1029), πάντως, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «ενισχύσει την οικονομική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας», της ΡΑΕ, δίνοντας το δικαίωμα στην Αρχή να διαμορφώνει «αυτόνομη» πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα. Βέβαια «αυτόνομη» πολιτική στη γλώσσα των μνημονίων σημαίνει εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο των ιδιωτών και της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης και στη γλώσσα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιπρόσθετα την παρέμβαση στο πώς διανέμεται η εκάστοτε «πίττα» δημοσίου πλούτου…