FREE - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Απάντηση του Χ. Κωνσταντάτου, εκπροσώπου της «Ανοιχτής Πόλης» στο ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΤΑ, σε δημοσίευμα του UNFOLLOW

| 27/9/2016

Λάβαμε από τον εκπρόσωπο της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στο ΔΣ της Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), Χάρη Κωνσταντάτο, την ακόλουθη απάντηση στο ρεπορτάζ μας με τίτλο «Fast track δουλειές στη στέγαση προσφύγων (με το αζημίωτο)», που υπογράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου. Την αναρτούμε όπως τη λάβαμε:


Διευκρίνιση όσον αφορά την αναφορά στο πρόσωπό μου στο άρθρο του Α. Χατζηγεωργίου, Fast track δουλειές στη στέγαση προσφύγων (με το αζημίωτο):

Η συμμετοχή της “Ανοιχτής Πόλης”, δεύτερης σε δύναμη παράταξης στο δήμο, με ένα εκπρόσωπο στο 7μελές ΔΣ της ΕΑΤΑ, έχει για εμάς χαρακτήρα κυρίως ενημέρωσης και γενικής εποπτείας της πολιτικής της διοίκησης της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Αθηναίων – την αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχει η δημοτική αρχή Καμίνη.

Όπως μπορείτε να αναζητήσετε και στα πρακτικά, στις συζητήσεις και ψηφοφορίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στο ΔΣ της ΕΑΤΑ, η στάση μας είναι κατά περίπτωση θετική, απορριπτική ή “ουδέτερη”, πάντως κριτική – όπως επιβάλλεται όταν είσαι στην αντιπολίτευση.

Όμως ειδικά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούν δαπάνες για την υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών έχω ψηφίσει σταθερά και πάντοτε υπέρ. Αφενός γιατί δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν κακόβουλο το δικαίωμα να γράψει “καταψηφίζουν τις δράσεις για τους πρόσφυγες”. Αλλά και επί της ουσίας, γιατί θεωρούμε ότι οι Δήμοι (έστω και μέσω των διαχειριστικά “ευέλικτων” αναπτυξιακών εταιρειών τους) οφείλουν να εμπλακούν άμεσα και ισότιμα σε αυτό το νέο -και δύσκολο- πεδίο δημόσιας κοινωνικής πολιτικής – μαζί με την κεντρική διοίκηση, τις περιφέρειες, τους διεθνείς οργανισμούς και τις τυπικές και άτυπες συλλογικότητες πολιτών.
Με τη στάση μας αυτή, αναγνωρίζουμε επίσης στην διοίκηση της εταιρείας το δικαίωμα να “τρέξει”, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα πρότζεκτ που έχει αναλάβει. Η πολιτική κριτική μας ως παράταξη, συνολικά για την πολιτική της ΕΑΤΑ, γίνεται στο αιρετό -και δημόσιο- όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι στο ορισμένο και εκ των πραγμάτων περιορισμένων αρμοδιοτήτων διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης αναπτυξιακής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία της απάντησής μου.

Χάρης Κωνσταντάτος
εκπρόσωπος της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” στο ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΤΑ

 

H απάντηση του συντάκτη μας:

Ευνόητο είναι πως τον χαρακτήρα της συμμετοχής μιας παράταξης σε ένα ΔΣ τον καθορίζει η ίδια η παράταξη. Και κρίνεται για την επιλογή της αυτή εάν απλώς παρίσταται, ενημερώνεται και λέει «ναι σε όλα». Παρεμπιπτόντως, θα είχε ενδιαφέρον ο κ. Κωνσταντάτος να έλεγε σε ποια απόφαση της ΕΑΤΑ καταψήφισε – εάν αυτό σημαίνει η «απορριπτική κριτική».

Προφανώς ο στόχος του άρθρου ήταν οι αποφάσεις της ΕΑΤΑ που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας χωρίς να υφίσταται ουσιαστικό έλεγχο. Οι αποφάσεις είναι σαφώς κατακριτέες στο βαθμό που στέρησαν τη δυνατότητα από κάποιους πρόσφυγες να βρουν εγκαίρως στέγη, την ώρα που ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ, όπως εξηγούμε στο άρθρο.

Για ένα έμπειρο στέλεχος όπως ο Χ. Κωνσταντάτος, που βρίσκεται στην «Ανοιχτή Πόλη» από εποχής Τσίπρα αλλά είναι και σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ερμίνας Κυπριανίδου, ο φόβος απέναντι σε κακόβουλα σχόλια του είδους «καταψηφίζουν τις δράσεις για τους πρόσφυγες» ηχεί μάλλον μεταφυσικός. Ειδικά όταν κάποιες δράσεις έχουν περισσότερη σχέση με τη Δράση του Στέφανου Μάνου παρά με την ανακούφιση των προσφύγων.

Άρης Χατζηγεωργίου


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....