FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμηλό ενδιαφέρον, άδεια έδρανα και μαντινάδες στη βουλή

| 8/3/2018 - 18:56


Με χαμηλή συμμετοχή συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουή η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια,  χαρακτήρισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι. Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Δικό της ψηφοδέλτιο θα ρίξει σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως έπραξε και στην ψηφοφορία  για τα δέκα  πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία της Novartis, το οποίο λογίστηκε ως «άκυρο». Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί κατά τις ίδιες πηγές και το Ποτάμι.

Η διαφωνία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγκειται στο ότι η πρόταση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τις επώνυμες καταγγελίες που έγιναν όταν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Για  σκευωρία κατά των πολιτικών της αντιπάλων και εξαπάτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία τοποθέτηση εφ’ όλης της  ύλης.  «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεστε όχι για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά για μια βρώμικη δική σας έξοδο από την εξουσία», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στην ψηφοφορία με τα στελέχη του να κάνουν λόγο για αποπροσανατολιστική τακτική της ΝΔ και για πρόταση που στηρίζεται σε  ανώνυμες καταγγελίες.

«Παρών» θα δηλώσει η Ένωση Κεντρώων. Ο εισηγητής της Μάριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Τι είπαν οι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης: 

Για μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Αν έχει δόση αλήθειας η κατηγορία ότι το έγκλημα που μου καταλογίζετε έγινε το 2015. Εσείς που ήσασταν το 2016, που ήσασταν το 2017, το 2018; Έπρεπε να έρθει μια ανώνυμη καταγγελία για να πάρετε την πρωτοβουλία ώστε να παραπέμψετε τρεις αντιπάλους σας, επειδή παραπέμφθηκαν οι δικοί σας;».

«Μία ασυνάρτητη μαρτυρία δεν είναι ίδια με τους προστατευόμενους μάρτυρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, παρά μόνο η «μανία της ΝΔ και του φιλικού της Τύπου απέναντι μου γιατί ξέρουν τη δική μου σχέση με την ευρύτερη κοινωνία στον χώρο της κεντροαριστεράς».

«Είμαι υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της υπουργίας μου καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία που μας αφήσατε. Είμαι υπερήφανος που δεν άφησα την πατρίδα χωρίς φάρμακα την περίοδο των capital controls», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, προκαλώντας, όπως είπε, οποιονδήποτε έχει να του προσάψει οτιδήποτε.

«Έχω κρυστάλλινο πρόσωπο και σας καλώ να ζητήσετε συγγνώμη», σημείωσε.

«Όταν η Δεξιά στριμώχνεται πουλάει παραδοσιακά της στηρίγματα» , ανέφερε ο  υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Γελάει ο κόσμος ότι εσείς είστε διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρικτής», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη, ωστόσο όπως είπε η κυβέρνηση διασφάλισε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Σημείωσε ότι «το στοίχημα της επόμενης περιόδου να  πάμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης. Συζητάμε για μία προοπτική με ελαχιστοποιημένη ή μηδενική συμμετοχή όταν ο πολίτης επιλέγει γενόσημα».

«Εσείς συγκαλύπτατε το πάρτι, θα βρούμε τις άκρες γιατί. Εμείς αυτό το πάρτι το φέραμε μπροστά στον δημόσιο βίο. Αυτή είναι η τεράστια πολιτική μας διαφορά» συνέχισε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα για να εξυγιάνουμε το φαύλο στον χώρο του φαρμάκου».

Επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης, η κυβέρνηση κατηγορείται γιατί, μεταξύ άλλων, αύξησε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων σε μνημονιακή εποχή, γιατί επανέφερε το σύστημα του άγονου αγροτικού γιατρού, γιατί πήρε τον διαγωνισμό που προμήθευσε ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, γιατί η δωρεά του Νιάρχου υλοποιείται, γιατί φτιάχτηκε το κέντρο αεροδιακομιδών στη Σύρο, γιατί αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ και ξεπληρώνει τα χρέη τα δικά σας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία.

«Για όλα αυτά μας κατηγορείτε», τόνισε και καταλόγισε σε ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ ότι έφτιαξαν ένα κράτος που «όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις φίδια, σκορπιούς, έχιδνες και σαρανταποδαρούσες».

«Ότι προσπάθεια κι αν κάνετε, όσο κι αν έχετε ψάξει σε πέντε γενιές οριζοντίως και δέκα καθέτως δεν θα μας βρείτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Πολάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν χρωστά πουθενά και αφιέρωσε  μία μαντινάδα. «Δε θέλω δανεικά φτερά με φτάνουν τα δικά μου έτσι κι αλλιώς ζηλεύουνε πολλοί το πέταγμά μου».

 

Η διαδικασία θα κλείσει με την μυστική ψηφοφορία σε τρεις κάλπες, όπως είχε γίνει και στην αντίστοιχη διαδικασία για τους «δέκα» της Novartis.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η έγκριση της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας (τουλάχιστον 151 βουλευτές), στόχος που πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα αρνηθεί την έρευνα των δικών της πεπραγμένων.

 

 

vouli


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....