FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής: Στηρίζουν τον Ραχόι για το Καταλονικό – Στασιμότητα στο Brexit

| 20/10/2017 - 00:13

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η διήμερη Σύνοδος κορυφής  των 28  με τα θέματα στην ατζέντα να περιορίζονται στην ένταση που συνεχίζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη του μέλλοντος.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προεξαρχόντων των κ. κ. Μέρκελ και Μακρόν εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να άρει την αυτονομία της Καταλονίας το Σάββατο, ενώ ομονοούν σε σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία η ενταξιακή πορεία της οποίας έχει ουσιαστικά παγώσει.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit.

European Council President Donald Tusk gives a press statement after a meeting of EU leaders with US President Donald Trump at the European Council in Brussels, Belgium May 25, 2017Την ίδια ώρα και ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, ο Γάλλος πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.Joint Press Conference of Angela Merkel and Emmanuel Macron after the European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun. 23, 2017 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου, 2017«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό.

Κάλεσε ωστόσο τους αξιωματούχους της ΕΕ να «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας. «Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, παραπέμποντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν, που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αναφερόμενη, δε, στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την… «πρόοδο που έχει σημειωθεί». Κάτι ανάλογο έκανε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη «μετά Brexit» εποχή.

e32a93951498225750

Στην πρώτη μέρα της  Συνόδου συζητήθηκαν ακόμη  τα θέματα μετανάστευσης, ιδιαίτερα ως προς την υποστήριξη της Ιταλίας, η οποία για άλλη μια φορά πιέζεται από τις μεταναστευτικές ροές από την Βόρεια Αφρική.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως στη συζήτηση για το μεταναστευτικό οι ηγέτες της ΕΕ είδαν για πρώτη φορά μια «πραγματική ευκαιρία» να αποκλείσουν την οδό της κεντρικής Μεσογείου για την παράτυπη μετανάστευση.

Ερωτηθείς για την Καταλονία, ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με τον Μαριάνο Ραχόι και πως η κατάσταση στην Ισπανία είναι μεν «ανησυχητική», αλλά υπενθύμισε πως το θέμα αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και η ΕΕ, παρά τις προσωπικές απόψεις του καθενός, δεν θα παρέμβει.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον Ιταλό και τον Ισπανό ομόλογό του, τόνισαν κατά τη διάρκεια των διεργασιών τη σημασία της επέκτασης της δράσης της ΕΕ για τη δημιουργία νομίμων διόδων μετανάστευσης, ενώ ζήτησαν να ενισχυθεί η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου και το θεματολόγιο που προτείνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις ερχόμενες Συνόδους Κορυφής μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....