FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις «μεταρρυθμίσεις» προωθεί ο Γ. Σταθάκης

| 21/10/2017 - 16:17

Από το βήμα του συνεδρίου της Capital Vision ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει  ενοποίηση των κτηματολογικών γραφείων με τα υποθηκοφυλακεία,  Ενεργειακές Κοινότητες και δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.


Σχετικά με το θέμα του Κτηματολογίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα πρόκειται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα και πρόσθεσε ότι στόχος για το 2020 είναι η χώρα να διαθέτει χωροταξικό σχέδιο, κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα κατατεθεί ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα  και η φιλοσοφία του σκοπεύει στην ενίσχυση της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από επιχειρήσεις δήμους ή και ιδιώτες που θα παράγουν ενέργεια και θα πωλούν ένα μέρος της στο δίκτυο.

Αναφορικά με το  Χρηματιστήριο Ενέργειας προανήγγειλε ότι θα περάσει σύντομα από την Βουλή και θα λειτουργήσει εντός του 2018 δημιουργώντας νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της προσαρμογής της χώρας προς την κοινοτική νομοθεσία.

Παράλληλα ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος σημείωσε ότι θα προχωρήσουν τα  έργα των ενεργειακών διασυνδέσεων στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα δηλαδή τους  αγωγούς φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον ελληνοβουλγαρικό που αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, τον αγωγό east MED για τον οποίο θα υπάρξει το Δεκέμβριο διακρατική συνάντηση.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι θα αναβαθμιστεί ο  σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα  ενώ θα δημιουργηθεί νέος πλωτός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη -για τον οποίο όπως ανέφερε ο υπουργός υπάρχει συνεννόηση τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με τη Σερβία.ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ(2) (1)

Τόνισε, επίσης, ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό μείγμα με ειδικό βάρος τέτοιο που να διασφαλίζει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030. Παράλληλα το 2018 θα ολοκληρωθεί η πώληση του 40%του εργατικού δυναμικού της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της Κομισιόν μετά την σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο υπουργός στάθηκε στην επέκταση του δικτύου σε 50 περιοχές και πόλεις μέχρι το 2023 καθώς και στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς από 1ης Ιανουαρίου του 2018, οπότε το σύνολο των καταναλωτών θα αποκτήσουν δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους.

Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2030 το μερίδιο συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να είναι κοντά στο 50%, από 29% σήμερα, ενώ σημείωσε ότι στο εξής οι τιμές αγοράς της πράσινης ενέργειας θα προσδιορίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τον Μάρτιο του 2017 αδειοδοτήθηκε το σύνολο των επενδύσεων σε αιολικά πάρκα που εκκρεμούσαν, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν την τελευταία ενότητα αιολικών τα οποία θα αποζημιώνονται με εγγυημένη τιμή.

energeia1 (1)


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....