FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θετικό κλίμα στο τετ α τετ Γκάμπριελ – Τσαβούσογλου στο Γκόσλαρ

| 6/1/2018 - 21:32

Οι  υπ. Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας, άναψαν πράσινο φως για να επαναλειτουργήσουν κοινές κυβερνητικές επιτροπές


Καλό κλίμα επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες στην  συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί του Σαββάτου στο Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι ο κ. Γκάμπριελ υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογο του στο σπίτι του ήταν μια ενδεικτική χειρονομία των προσπαθειών  για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο οι αποστάσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα παραμένουν και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ρόσφορο έδαφος,  που θα επιτρέπει τον διάλογο. Ακανθώδη παραμένουν ζητήματα όπως  η κράτηση γερμανών πολιτών σε φυλακές της Τουρκίας και η αντιμετώπιση οπαδών του Κινήματος Γκιουλέν και του κουρδικού PKK στη Γερμανία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους γερμανούς κρατούμενους.554913-mevlut-cavusoglu-sigmar-gabriel-reutersΖ. Γκάμπριελ και Μ. Τσαβούσογλου τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου  ότι στόχος των προσπαθειών τους είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Και οι δύο επεσήμαναν κοινά σημεία αναφοράς: Οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, από κοινού πολεμούν την τρομοκρατία και σε σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχουν κοινή στάση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη ή και τη Λιβύη. Ο κ. Τσαβούσογλου παραδέχθηκε όμως ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν «διαφορές», «προβλήματα» και «ένταση».

«Είμαστε της γνώμης και έχουμε την κοινή θέληση να ξεπεράσουμε την ένταση και τις διαφορές μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε «ορισμένες προσδοκίες» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης PKK από τη γερμανική κυβέρνηση. Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως εκτός του γεγονότος ότι το ΡΚΚ είναι απαγορευμένο στη Γερμανία, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν πιθανές παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης σε 3.000 περιπτώσεις.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφορικά με τους γερμανούς κρατούμενους στην Τουρκία και ειδικά για τον ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Παραδέχθηκε όμως πως έχει συζητήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και «πολύ δύσκολα θέματα». Η κράτηση των Γερμανών αποτέλεσε άλλωστε τη βασική αιτία για μια σειρά μέτρων του Βερολίνου ενάντια στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι σε ορισμένα από αυτά η Γερμανία αλλάζει στάση υποδηλώνει μάλλον ότι και στο ζήτημα των φυλακισμένων θα πρέπει να αναμένεται από την πλευρά της Τουρκίας κάποια κινητικότητα. Από γερμανικής πλευράς ο Ζ. Γκάμπριελ ανακοίνωσε την επανέναρξη της λειτουργίας των κοινών επιτροπών των υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως επίσης και την εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά γερμανικών όπλων και συγκεκριμένα τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σχετικά με την ένταξιακή πορεία της  Τουρκίας στην Ε.Ε  ο Μελβούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε μεν εμμέσως στη συνέντευξη τύπου ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Συγχρόνως όμως έκανε έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ.

«Θα πρέπει να είναι δυνατόν να προχωρήσουμε αφήνοντας στην άκρη διαφορές απόψεων» σε επιμέρους ζητήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....