FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telegraph: Η Ελληνική οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα

| 30/12/2017 - 11:26

Απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της  η Βρετανική εφημερίδα  σημειώνει ότι οι προβλέψεις των διεθνών δανειστών και της ΤτΕ δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% την ερχόμενη χρονιά


Το τέλος των δύσκολων ημερών δεν έχει έρθει ακόμη για τους Έλληνες αναφέρει σε δημοσίευμα της  η Βρετανική εφημερίδα  Telegraph η οποία ωστόσο αναφέρει ότι αναμένεται η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο και πως οι  προβλέψεις των διεθνών δανειστών και της ΤτΕ δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% την ερχόμενη χρονιά.

Οι Έλληνες σημειώνει η εφημερίδα δεν «ανοίγουν ούζο και ρετσίνα για να πανηγυρίσουν» και συνεχίζει  «Αποτελούν παρελθόν οι πιο μαύρες ημέρες, με φτωχούς συνταξιούχους που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε; Όχι ακριβώς», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.9d9b7dcb73081e98f7c36a7abda6d070_w640_h360  Τα θετικά κατά την Telegraph έρχονται από τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών  με τις προσλήψεις που κάνουν παράλληλα κάποιες εταιρείες. Την ίδια ώρα όμως υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%, αυτή θα γίνει από μία πολύ χαμηλή βάση, καθώς από το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 30%.

«Έπειτα από τόσο ισχυρή συρρίκνωση της οικονομίας, ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη. Όταν φτάνεις στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, ειδικός επί των ελληνικών θεμάτων στην Teneo Intelligence.

Παρότι ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός -και γίνεται ακόμη περισσότερο- αυτός ο τομέας είναι μία «φούσκα» και μη αντιπροσωπευτικός της υπόλοιπης οικονομίας, επισημαίνει η Telegraph, σημειώνοντας ότι μακριά από τις βίλες και τις ταβέρνες στα νησιά, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα. Ως επιχείρημα για αυτό επισημαίνει ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ε.Ε., στο 22%, ενώ το ποσοστό είναι 50% για τα άτομα κάτω των 25 ετών.414590 «Τα ποσοστά πέφτουν, είναι αλήθεια, αλλά πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, με μέσο μισθό μόλις 400 ευρώ. Οι φόροι που αυξήθηκαν ξανά και ξανά είναι τόσο υψηλοί που “σακατεύουν”», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η ζωή παραμένει δύσκολη για πολλούς Έλληνες», σημειώνει η Telegraph, προσθέτοντας ότι επιχειρήσεις πασχίζουν να εξασφαλίσουν δάνεια, καθώς οι τράπεζες είναι φορτωμένες με «κόκκινα» δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ. «Οι επιχειρήσεις πλήττονται ακόμη από “βυζαντινή” γραφειοκρατία και την αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμιστεί το δικαστικό σύστημα», επισημαίνει ακόμη, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο εύκολο είναι να ανοίξουν επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι 67η ανάμεσα σε 190 χώρες. «Είναι εφικτή η ανάπτυξη 2,5%; Πιθανόν ναι, αλλά η βασική ερώτηση είναι αν αυτή είναι βιώσιμη, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», επισημαίνει ο Βολφγκάνγκο Πίκολι.greece_austerity_ap_photo-yorgos_karahalis«Έχουν κάνει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κανένας δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη, αλλά στην περικοπή δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μιλούν για το ίδιο παλιό μείγμα μείωσης φόρων, κίνητρα για τομείς όπως ο τουρισμός και την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραχωρήσει περισσότερα. Η οικονομία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη», προσθέτει.

Σε σχόλιο του ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης τονίζει:  «Οι Έλληνες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ευημερίας που είχαν το 2009 πριν από το 2025 ή το 2030.Κάθε χρόνο αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πάρα πολύ αργή. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι», κατέληξε ο καθηγητής στο σχόλιό του προς την εφημερίδα Telegraph


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....