FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κόμματα την επόμενη της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

| 25/6/2018 - 20:30


Ο απόηχος της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και η στάση της κυβέρνησης στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

«Στην Ευρώπη οφείλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Σπυράκη.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10.000 συνοριοφύλακες».

Επανέλαβε την πρόταση της  ΝΔ για κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες.

 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κ. Σπυράκη καταφέρνει στην ίδια ανακοίνωση να μιλήσει για επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και να κατηγορήσει την Ελλάδα για το προσφυγικό», απάντησε η Κουμουνδουρου.

Τόνισε ότι «τα επιχειρήματα περί υπαιτιότητας της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού είναι ψωμί στο βούτυρο των ακροδεξιών δυνάμεων που κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη και δεν αντιλαμβάνονται την κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη», σημειώνοντας ότι «προφανώς και η ίδια η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ μπορεί να αντιληφθεί την αντιφατικότητα αυτή».

«Τα περί περικοπών στα κοινοτικά κονδύλια έχουν νόημα αρκεί να τα απευθύνει και στις διμερείς της επαφές με τα αδελφά κόμματα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ακολουθούν αυτήν την πολιτική», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει:

«Δεν περιμέναμε ποτέ από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά περιμένουμε να μην αναπαράγει τα επιχειρήματα εκείνων των χωρών που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες».

 

«Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για το μεταναστευτικό αποδεικνύουν ότι όλοι τους -ανεξάρτητα από αποχρώσεις- συμφωνούν στην αύξηση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, στο παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, στη δημιουργία χωρών-«αποθηκών», είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ» διαπιστώνει το ΚΚΕ, την επομένη της μίνι συνόδου των Βρυξελλών.

 

«Τα (μη) αποτελέσματα της Συνόδου πρέπει να προβληματίσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη στην Ένωση και τη χώρα μας. Τον τόνο στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα δώσουν οι συντηρητικοί και εθνολαϊκιστές της Ευρώπης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «ο χρόνος που χάνεται αποβαίνει σε βάρος των ευρωπαϊκών αξιών και των ίδιων των προσφύγων. Αποβαίνει σε βάρος κάθε βιώσιμης διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

«Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται το «τετελεσμένο» της αναβολής ή ματαίωσης των αποφάσεων για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «χωρίς διαπραγματευτική ισχύ παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις».

Τέλος, καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτός θέματος μικροκομματικές «κοκορομαχίες»  οι οποίες «αδικούν την σοβαρότητα της κατάστασης».

«Για ακόμη μια φορά δείχνουν τόσο «λίγοι»», κατέληξε το Κίνημα Αλλαγής.

prosfygopoula


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....