FREE - WEB ONLY - ΑΡΘΡΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τα δικαστήρια δεν τελείωσαν για τα θύματα του Ανδρέα Λοβέρδου

| 2/11/2016 - 21:16

Και αύριο οφείλουμε όλες και όλοι να είμαστε εκεί. Όσες και όσοι παγώσαμε και οργιστήκαμε από την κτηνωδία εκείνου του Απριλίου, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2012. Τότε που για μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, η πολιτική εξουσία, με αρχιερέα της τον Ανδρέα Λοβέρδο, εξαπέλυσε ένα κυνήγι μαγισσών, συλλαμβάνοντας και διαπομπεύοντας οροθετικές γυναίκες, τις φωτογραφίες των οποίων παρέδωσαν στα κανιβαλικά δελτία ειδήσεων και στις «ενημερωτικές» εκπομπές.


Αύριο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, δικάζεται ακόμα μια «φουρνιά» γυναικών που συνελήφθησαν το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS. Έντεκα ακόμα γυναίκες, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύλληψη και τη διαπόμπευσή τους, καλούνται και πάλι αύριο στο Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (κτήριο 7), όπου θα παιχτεί ακόμα μια πράξη του φρικιαστικού έργου που σκηνοθέτησε η τότε πολιτική εξουσία με μοναδικό στόχο την επανεκλογή των εμπνευστών του στις επικείμενες τότε εκλογές. Τόσο απλά, τόσο κυνικά.

Still από το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή, «Ερείπια. Οροθετικές γυναίκες - Το χρονικό μιας διαπόμπευσης»

Still από το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή, «Ερείπια. Οροθετικές γυναίκες – Το χρονικό μιας διαπόμπευσης»

Έγραψα λίγο παραπάνω ότι αύριο καλούνται 11 γυναίκες. Και είναι αλήθεια, αυτός είναι ο αριθμός των κλήσεων που παραδόθηκαν. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι τρεις από αυτές είναι ήδη νεκρές. Πέθαναν με τη σφραγίδα που τους έβαλε ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρόθυμοι και φιλικοί προς τον ίδιο δημοσιογράφοι: οροθετικές πόρνες.

Τι κι αν ποτέ δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πειστικά πώς ακριβώς πιστοποιούν την πορνεία. Σε όλες τις σχηματισθείσες δικογραφίες, μεταξύ των οποίων και σε αυτή που εκδικάζεται αύριο, φέρεται ένα μόνο αστυνομικό όργανο να καταθέτει για δεκάδες γυναίκες. Ένας άλλος εκπρόσωπος του κράτους που καλείται να καταθέσει είναι ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαχειρίστηκε τις εξαναγκαστικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλαν τις γυναίκες. Ο συγκεκριμένος γιατρός, παρότι πρόθυμα τότε ανταποκρίθηκε στα «καθήκοντα» που του ανατέθηκαν από την πολιτική ηγεσία της χώρας, εντούτοις δεν έχει εμφανιστεί ως σήμερα σε κανένα δικαστήριο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχαν ζητήσει μία αναβολή οι δικηγόροι που χειρίζονται την υπόθεση εκ μέρους των γυναικών. Και την ζήτησαν διότι θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάθεσή του, με σκοπό να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους περί παράνομης κτίσης αποδεικτικών μέσων, δεδομένου του εξαναγκαστικού τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι ιατρικές πράξεις.

Οι κατηγορίες της βαριάς, σκοπούμενης και τετελεσμένης βλάβης μπορεί να κατέπεσαν στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν – ενδεικτικό είναι ότι δικάζονται πια από πλημμελειοδικείο και όχι από Μεικτό Ορκωτό, όπως μια προηγούμενη φουρνιά, η οποία βεβαίως και αθωώθηκε, με την κατηγορία να έχει μειωθεί σε «απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Ποτέ δηλαδή δεν μπόρεσε να αποδειχτεί αυτό που με τόση βεβαιότητα ακούγαμε τον πρώην υπουργό Υγείας να δηλώνει και τα φίλια ΜΜΕ να αναπαράγουν ως την απόλυτη αλήθεια, ότι δηλαδή οι γυναίκες αυτές και γνώριζαν ότι ήταν οροθετικές αλλά και ότι εκδίδονταν με σκοπό τη μετάδοση του ιού. Κανένας εξάλλου δεν βρέθηκε να καταθέσει κάτι τέτοιο.

Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών είναι από τις πιο σκοτεινές και ντροπιαστικές σελίδες της πρόσφατης πολιτικής και μιντιακής ιστορίας. Φυσικά, μετά τις εκλογές του 2012, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα ΜΜΕ πέρασαν σε άλλα θέματα – πιο σημαντικά, πλέον, γι’ αυτούς. Στο χέρι μας είναι να μην ξεχαστεί ποτέ το αίσχος αυτό, αλλά και η έμπρακτη συμπαράσταση στα θύματά του, που ακόμη αγωνίζονται.

___

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η δίκη διεκόπη για την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, 9πμ. Έχει αριθμό πινακίου 1, συνεπώς -εκτός απροόπτου- θα διεξαχθεί.

___

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΕΡΕΙΠΙΑ. ΟΡΟΘΕΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ»: