FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis- Ελέγχονται 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί

| 5/2/2018 - 22:39


Στη βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς «σκόνταψαν» σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί –κατά πληροφορίες- εντόπισαν ενδείξεις για δωροδοκία και απιστία για δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων υπουργοί Υγείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο από το 2006 και ως τις αρχές του 2015.

Οι εισαγγελείς, παρέδωσαν νωρίτερα το πρώτο μέρος της δικογραφίας στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ακολούθως, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, στη Βουλή.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα για εμπλοκή μη πολιτικών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, καθώς και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρέθηκε στον Άρειο Πάγο την ώρα που οι εισαγγελείς παρέδιδαν τη δικογραφία.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Τζανακόπουλος, γνωστοποίησε ότι επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελέας –όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση- τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ο υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία.

«Αν αληθεύει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;» αναφέρει σε τιτίβισμά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012», δήλωσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της», πρόσθεσε.

«Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή», τονίζει η Novartis.

 

vouliolomeleia_47

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....