ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Στ. Μπενετάτος (δίκη ΧΑ): Τρομοκρατούσαν οργανωμένα τους μετανάστες μαγαζάτορες στην πλατεία Αγ. Νικολάου

| 25/1/2018 - 14:24


Στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσε σήμερα ο Στέλιος Μπενετάτος, πρώην δήμαρχος Νίκαιας.

Πρ: Με τι ασχολείστε;
Μπ: Εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2003 μέχρι το 2010 δήμαρχος στη Νίκαια και μέχρι σήμερα δημοτικός σύμβουλος
Πρ: Γραφεία η ΧΑ στη Νίκαια πότε άνοιξε;
Μπ: Από το 2012, παρουσία τους από τέλη του 2011. Την παρουσία τους την εισέπραττα ως τάγματα εφόδου, κυρίως μετά τις εκλογές. Πριν τις εκλογές είχαν μια παρουσία, προετοίμαζαν συγκεντρώσεις, έκαναν ντόρο ότι πχ. θα έρθει ο Κασιδιάρης. Αλλά η έντονη παρουσία τους στην περιοχή άρχισε μετά τις εκλογές, εμένα μου θύμιζε περίοδο Κατοχής, με βηματισμούς, παραγγέλματα. Μετά τις εκλογές παρατηρείται το φαινόμενο ότι όχι μόνο είναι παρατατετγμένοι έξω από τα γραφεία τους, αλλά αρχίζουν να ζητάνε τα στοιχεία του κόσμου που πήγαινε στην εφορία που βρίσκεται εκεί δίπλα.
Πρ: Προκαλούσε φόβο αυτό;
Μπα: Είναι φυσιολογικό αυτό; Να ζητάνε στοιχεία του κόσμου που πηγαίνει στην εφορία; Επίσης έκαναν και ασκήσεις, περπατούσαν με βημα δυνατό, έντονο, με στολές παραλλαγής γκρι μαύρο κάτω και μπλουζάκια με σήμα της ΧΑ και προκαλούσαν αίσθημα φόβου στον κόσμο, θύμιζαν Κατοχή.

Πρ: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που προκαλούσαν φόβο;
Μπ: Όχι μόνο. Ανάμεσα στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις έχουμε το περιστατικό που ο Κασιδιάρης χτυπάει την Κανέλλη και αυτό το περιστατικό συναντά αποδοχή, γίνεται συζήτηση ότι με κάθε τέτοιο χτύπημα ανεβαίνουν τα ποσοστά της ΧΑ και μετά ξεκινούν οι επιθέσεις σε μετανάστες κυρίως, ρατσιστικού κινήτρου.

Πρ: Σας τα κατήγγειλαν συγκεκριμένα εσάς αυτά τα περιστατικά των επιθέσεων;
Μπ: Υπήρχαν χαρακτηριστικά γεγονότα που ήρθαν σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου. Τον Οκτώβρη του 2008 ζητούσαν τα στοιχεία των παιδιών των μεταναστών που έχουν αιτηθεί να παρακολουθήσουν σχολείο. Οι βουλευτές της ΧΑ κατέθεσαν τέτοιο έγγραφο στο δημοτικό συμβούλιο. Το αίτημα δεν απαντήθηκε, υπήρχε ομόθυμη θέση από το δημοτικό συμβούλιο ότι δε θα δώσουμε τέτοια στοιχεία.

Πρ: Γιατί δε ρωτήθηκε ο λόγος γι’ αυτό; Αν ο λόγος είναι αυτός που αναλύσατε δε θα τους εξέθετε;
[Υπεράσπιση παρεμβαίνει: επερώτηση στη Βουλή ήταν, κυρία Πρόεδρε].

Μπ: Ήταν Οκτώβρη αυτό, κυρία Πρόεδρε, έχει ήδη γίνει ο δεύτερος επίσημος ναζιστικός χαιρετισμός του Μιχαλολιάκου, του αρχηγού της ΧΑ, επίκεινται οι εορτασμοί της 28ης, οπότε η θέση μας ήταν να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Πρ: Άλλο περιστατικό;
Μπ: Τον Απρίλη του 2011 πάνε συντεταγμένα και ομοιόμορφα στο Κρατικό της Νίκαιας διακηρύσσοντας την ενίσχυση των Ελλήνων ανέργων, γιατί μόνο αυτοί δικαιούνται στήριξης γι’ αυτούς, μπήκαν στο Καρδιολογικό και προκάλεσαν ταραχή, τους ζητούσαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να φύγουν. Η υπόθεση αυτή έφτασε και στον Εισαγγελέα.

Πρ: Σε εσάς συγκεκριμένα υπηρξαν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά;
Μπ: Εκείνη την περίοδο έγινε και η επίθεση στους αλιεργάτες. Άλλα περιστατικά που αφορούν τη Νίκαια, τρομοκρατούσαν οργανωμένα τους μαγαζάτορες που ήταν μετανάστες στην πλατεία του Αγ. Νικολάου.
Πρ: Έκλεισε κανένα από τα καταστήματα αυτά;
Μπ: Σε μία περίπτωση αναγκάστηκαν να φύγουν μετά από απειλές. Στα λουκέτα των καταστημάτων αυτών των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν κυρίως Πακιστανοί είχαν βάλει κόλλα για να μην μπορούν να τα ανοίξουν, είχαν κάνει και ενέργειες. Επίσης έχουμε καταγραφή για πολλά περιστατικά που κατέβαζαν μετανάστες από λεωφορεία, επιθέσεις και σε σπίτια και στο δρόμο.

Πρ: Υποθέσεις έχουν πάει παραπέρα;
Μπ: Επιθέσεις στα σπίτια έχουν πάει σε δικαστήρια αλλά τα πιο μικρά περιστατικά δυστυχώς σταμάτησαν εκεί. Υπήρχε χρόνος για την πολιτεία να γίνει αυτή η δίκη…

Μιχαλόλιας Τ. παρεμβαίνει: Η δική σου πότε θα γίνει…
[αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή]

Μπ: Εγώ είμαι στο ΚΚΕ, κάναμε συγκεντρώσεις για να αναπτυχθεί αλληλεγγύη υπέρ των μεταναστών. Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν και καταγγελίες από αφισοκολλητές που χτυπήθηκαν πολύ άσχημα από τάγμα εφόδου. Ο δημοτικός σύμβουλος που κατήγγειλε αυτό το περιστατικό δέχθηκε υβριστικά συνθήματα έξω από το σπίτι του.
Πρ: Μήνυση από τους αφισοκολλητές έγινε;
Μπ: Ξέρω οτι κατήγγειλαν και δημοσιοποίησαν το γεγονός, δεν ξέρω εάν έφτασαν στη μήνυση. Αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι κλιμακώνεται. Μετά από τετοια δημοσιοποίηση πρέπει να γίνει παρέμβαση.

Πρ: Όταν λέτε παρέμβαση;
Μπ: Στην περίπτωση των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, μιλάμε για ενέδρα, η επίθεση ήταν σχεδιασμένη.Είδα χτυπήματα πάνω σε καπό αυτοκινήτων που συμπεραίνεις ότι όταν κρατάνε τέτοια μέσα επίθεσης, πάνε να πάρουν ζωή.

Πρ: Η θέση του Δήμου, του κόμματος;
Μπ: Ο τότε Δήμαρχος το ανέφερε, αλλά η στάση της αστυνομίας, όπως ξέρουμε, δεν είναι όπως θα έπρεπε. Στα επεισόδια με το ΠΑΜΕ γνωρίζουμε ότι γινόταν κοντα στο ΑΤ και στην περίπτωση του Φύσσα ήταν παρόντες 8 της ΔΙΑΣ.

Εισαγ: Περιστατικά βίας- καταγγελίες προς εσάς ήταν προφορικές ή έγγραφες;
Μπ: Ήταν προφορικές. Για παράδειγμα, σε επίθεση κατά μεταναστών στο δρόμο, έχω μαρτυρίες τουλάχιστον 4 ατόμων. Τον Ιουν. 2012 υπήρξε καταγγελία ρατσιστικής βίας από ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο και το Σεπτέμβριο υπήρξε κι άλλο ψήφισμα- απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από ενημέρωση για συσσίτιο που διοργάνωνε η ΧΑ μόνο για Έλληνες.

Εισαγ: Ενέργειες κατά του διοικητή ΑΤ Γιοβανίδη έγιναν; Είναι ακόμα διοικητής;
Μπ: Όχι, δεν είναι.

Εισαγ: Σήμερα πώς είναι η κατάσταση στην περιοχή σας μετά τη δολοφονία Φύσσα;
Μπ: Δεν έχουμε πλέον φανερά περιστατικά βίας, δε μαζεύονται φωνάζοντας αίμα-τιμή-ΧΑ. Πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε μεγάλη ομάδα ατόμων της πακιστανικής κοινότητας και ζήτησαν να κάνουμε ενέργειες γιατί δέχονται επιθέσεις με νεράντζια από άτομα που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν. Θα έλεγα μόνο ότι βρίσκονται σε ύφεση, αλλά όχι ότι έχουν σταματήσει τη δράση τους, καραδοκούν.

Εισαγ: Εσείς προσωπικά έχετε δεχθεί επιθέσεις;
Μπ: Όχι προσωπικά
Εισαγ: Για το περιστατικό με τον παιδικό σταθμό;
Μπ: Η θέση τους ήταν να μην πηγαίνουν τα παιδιά των μεταναστών και παίρνουν τις θέσεις από τα ελληνόπουλα. Τα παιδιά που έχουμε κι εμείς στο σχολείο, που τα έχω δει ως εκπαιδευτικός, έχουν πολύ καλή σχέση με τα άλλα παιδιά, γιατί να τα διαχωρίσουμε;

Σαπουντζάκης ερωτήσεις για πολ.αγ.: Η επίθεση κατά στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που χαρακτηρίσατε ως καταδρομική ενέδρα σάς φάνηκε αυθόρμητη;
Μπ: Μου φάνηκε απόλυτα στημένη. Δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής, αυτό αποκαλύπτεται όμως και από τα μηνύματα που αντάλλαξε ο Λαγός με Δεβελέκο, αναφερόμενος στον Πανταζή ότι «θα τους μακελέψουμε».
Σαπ: Πιστεύετε ότι έγινε χωρίς γνώση της ηγεσίας;
Πρ: Είπατε ότι ήταν σχεδιασμένη;
Μπ: Ναι, ήταν σχεδιασμένη, έναν μήνα πριν ο Παναγιώταρος μιλούσε στη ζώνη και είπε ότι «θα σπάσουμε το απόστημα του ΚΚΕ». Το μεροκάματο στη Ζώνη είναι επικίνδυνο, είναι πολύ σκληρή δουλειά. Αυτό που ήθελε η ΧΑ εκεί ήταν να εξασφαλίσει ότι θα μειώσουν τα μεροκάματα, εξυπηρετώντας συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Πρ: Aυτό δε θα ήταν σε βάρος της στις εκλογές;
Μπ: Έχει όφελος από το ότι στηρίζει και στηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα και μεγαλοεφοπλιστές. Από το να τους δώσουν τα λεφτά για να μοιράσουν τα τρόφιμα μέχρι οποιαδήποτε άλλη στήριξη. Πάντως όλα τα γεγονότα οδηγούν στο ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός. Όταν πας να κάνεις επίθεση στο ΠΑΜΕ και ΚΚΕ έχει μια δύναμη, μια οντότητα. Αυτή η επίθεση δεν είναι μόνο σε γνώση του Λαγού αλλά και του αρχηγού.

Πρ: Από πού το ξέρει ο αρχηγός;
Μπ: Δε γίνεται να μην ξέρει ο αρχηγός τι κάνουν τα στελέχη του.
Πρ: Ο αρχηγός τις σχέση έχει με την επίθεση του ΠΑΜΕ; με ποιο στοιχείο το λέτε αυτό;
Μπ: Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία. Αρχικά η εξέλιξη: δεν υπάρχει καταδίκη από τον αρχηγό. Επίσης, η ίδια η δομή της οργάνωσης, όλοι βαράνε προσοχή στον αρχηγό, είναι στα πρόστυπα ακριβώς του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Ο αρχηγός τους έχει δώσει όλα τα όπλα [αναφέρει απόσπασμα από το «Αγών» του Χίτλερ για επίρρωση- διακόπτεται από την έδρα] Εντάξει κυρία Πρόεδρε, να μιλήσουμε για τον Μιχαλολιάκο. Είπε στην ομιλία στις Θερμοπύλες «θα ακονίσουμε τις ξιφολόγχες μας», εννοεί ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ζωές.Επίσης οι δηλώσεις «ό,τι κινείται σφάζεται». Έχει συμβολισμό η παρουσία τους στην περιοχή, είναι περιοχή μεταναστών, εργατών.

Σαπ: Τα τάγματα εφόδου που αναφέρατε είναι κάτι διαφορετικό από το κόμμα ΧΑ;
Μπ: Είναι η ουσία του κόμματος, είναι μέρος του κόμματος, είναι λόγχη του κόμματος.

Στρατής ερωτήσεις για πολ.αγ.: Ποιος ο στόχος της ηγεσίας όσον αφορά τη Ζώνη;
Μπ: Στόχος τους ήταν να πάψουν να υπάροχυν συνδικάτα, και έβαζαν στόχο τις συνθήκες ασφάλειας, τους μισθούς, να έχουν τον έλεγχο του συνδικάτου.
Στρ: Πώς θα έλεγχαν το συνδικάτο;
Μπ: Προσπάθησαν και με άλλους τρόπους.

Αντανασιώτης ερωτήσεις για πλ.αγ.: Διακρίνετε κοινά χαρακτηριστικά στις επιθέσεις και αν ναι ποια;
Μπ: Γίνονται πάντα νύχτα, είναι πολύ περισσότεροι, με χαρακτηριστικά της ΧΑ, με πολύ βίαιο τρόπο, χαρακτηριστικά τάγματος εφόδου.

Μαλαγάρης: Ποια η συμβίωση ελλήνων και μεταναστών στην περιοχή σας;
Μπ: Πολύ καλή η συνύπαρξη όπως ειπα και για τα σχολεία.
Μαλαγ: Εσείς δηλώνετε ευθαρσώς και με στεντόρεια φωνή ότι είστε κομμουνιστής. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι οι άλλοι δεν δηλώνουν ότι είναι ναζιστές;
Πρ: Έτσι όπως κάνετε την ερώτηση. Το πρώτο σκέλος της ερώτησης…
Μαλαγ: Λέτε ότι είναι ναζιστές, γιατί δεν συνομολογούν και οι ίδιοι;

Σε αυτό το σημείο σημειώθηκε ένταση στην αίθουσα με την ερώτηση, υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ δικηγόρων υπεράσπισης-πολιτικής αγωγής. Η έδρα διέκοψε για δέκα λεπτά.

magdaFyssssa

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....