FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκληρές αντιπαραθέσεις, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και η συμφωνία των «28»

| 29/6/2018 - 19:04


Οικειοθελή δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Οι  θέσεις φιλοξενίας θα δημιουργούνται μόνον εθελοντικά.  Οι «28» συμφώνησαν επίσης την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και στην κίνηση των αιτούνται άσυλο εντός της ΕΕ, αλλά και την ίδρυση κέντρων καταγραφής σε «τρίτες χώρες». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε και η δημιουργία ταμείου της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ. Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος.

«Όσον αφορά στη συμφωνία μας για μετανάστευση είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία. Πετύχαμε μία συμφωνία. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι τα όσα μας περιμένουν, όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βάσει της συμφωνίας και όπως δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα και η Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και  έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

«Η Ευρώπη αποφάσισε, ακόμη και αν αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ιταλία θα μπορούσε να ξεκινήσει «διαδικασίες» σε βάρος εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε αναφορές που Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως ήταν «κουρασμένος».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν μόνον στις χώρες πρώτης άφιξης και άρα όχι στην Γαλλία. Υπογράμμισε, δε, ότι «η όλη ιδέα της χώρας πρώτης άφιξης δεν μπορεί να καταργηθεί».

«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».

Ο  Κόντε δήλωσε επίσης ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%».

Για πολιτικά δεσμευτική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το πέρας των Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός  η Γερμανία δεσμεύθηκε να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα που έχει ήδη αποδεχθεί. «Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε πως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει. Όπως είπε, στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών – Άγκυρας, συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία ΕΕ «βαθιά διχασμένη» τόνιζοντας ότι «φαίνεται πως δεν μοιραζόμαστε και οι “28” τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών. «Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

«Χθες καταλήξαμε στον τρόπο, που θα γίνει η αναστολή. Στις τεχνικές λεπτομέρειες και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα εφαρμοστεί άμεσα. Για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε ότι καλωσορίστηκε από την Ε.Ε., αλλά και ότι τόνισε πως η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση.

Για το θέμα των 2 Ελλήνων αξιωματικών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έθεσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε εκ νέου απαράδεκτη την κράτησή τους στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα -στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του- ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι θέσεις του Tαμείου είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο.

Όπως τόνισε, η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος, τέλος, στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «κάνει τα χατίρια της Μέρκελ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «έχουμε ακούσει θεωρίες συνομωσίας», ενώ παρομοίασε την ΝΔ με «τζογαδόρο που τζογάρει ξανά και ξανά στο μαύρο για να ρεφάρει και τα χάνει όλα».

tsipras synodos


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....