unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΑΡΘΡΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Συνάδελφοι της ΕφΣυν, είστε λογοκριτές

| 24/10/2016 - 20:26

Η μεθόδευση με την οποία διέκοψε η Εφημερίδα των Συντακτών τη συνεργασία της με τον Σπύρο Δερβενιώτη είναι απαράδεκτη. Ακόμη πιο απαράδεκτη ήταν η απόφασή τους να μην τυπώσουν το ένθετο «Καρέ Καρέ» το περασμένο Σάββατο επειδή κατέγραφε την υποστήριξη των συναδέλφων του σκιτσογράφων και τη διαφωνία τους με την πράξη της εφημερίδας. Κι αν η εκδίωξη του Σπ. Δερβενιώτη θα μπορούσε, με μεγάλη γενναιοδωρία, να γίνει αντιληπτή ως κακός χειρισμός, το κόψιμο του ενθέτου είναι σκέτη λογοκρισία.


Είναι λυπηρό να πρέπει να ειπωθεί κάτι τέτοιο για την Εφημερίδα των Συντακτών, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται δημοσιογράφοι που εκτιμώ, αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί: Συνάδελφοι, είστε λογοκριτές. Η μεθόδευση με την οποία διακόψατε τη συνεργασία σας με τον Σπύρο Δερβενιώτη είναι απαράδεκτη. Ακόμη πιο απαράδεκτη ήταν η απόφασή σας να μην τυπώσετε το ένθετο «Καρέ Καρέ» το περασμένο Σάββατο επειδή κατέγραφε την υποστήριξη των συναδέλφων του σκιτσογράφων και τη διαφωνία τους με την πράξη σας. Κι αν η εκδίωξη του Σπ. Δερβενιώτη θα μπορούσε, με μεγάλη γενναιοδωρία, να γίνει αντιληπτή ως κακός χειρισμός εξαιτίας της τσαντίλας που σας προκάλεσε η κριτική του προς την εφημερίδα σας, το κόψιμο του ενθέτου είναι σκέτη λογοκρισία.

Έχετε, προφανώς, το δικαίωμα να συνεργάζεστε με όποιον θέλετε και να μην συνεργάζεστε με όποιον δεν θέλετε. Αλλά το να λέτε ψέματα για τους λόγους και να στρεψοδικείτε όταν συνεργάτες, αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας σας σάς εκφράζουν την ανησυχία τους, είναι πρόβλημα. Όπως πρόβλημα είναι και να λέτε ψέματα ότι οι υπεύθυνοι του «Καρέ Καρέ» δεν παρέδωσαν ύλη και γι’ αυτό δεν κυκλοφόρησε το Σάββατο. Η αλήθεια είναι ότι παρέδωσαν αλλά μέσα στην ύλη που παρέδωσαν υπήρχε ένα κείμενο ήπιας διαμαρτυρίας και κάποια σκίτσα που σχολίαζαν το συμβάν. Δεν βγάλατε το ένθετο επειδή δεν θέλατε να δώσετε βήμα σε διαφωνούντες συνεργάτες σας. Αυτό λέγεται λογοκρισία.

Derveniotis2Λέτε πως διώξατε τον Σπ. Δερβενιώτη διότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της συνεργασίας του με την εφημερίδα σας και του γεγονότος ότι ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο κι εμένα στο REPORT, που βγαίνει ένθετο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Δεν υπάρχει τέτοιο ασυμβίβαστο. Το «Καρέ Καρέ» είναι εβδομαδιαίο, το REPORT μηνιαίο. Στο «Καρέ Καρέ» δίνει κόμικς, στο REPORT γελοιογραφία. Κυρίως, όμως, σε κανένα από τα δύο δεν έχει την εργασιακή σχέση που να επιτρέπει την απαίτηση της αποκλειστικότητας. Ασυμβίβαστα ισχύουν για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται μόνιμα σε ένα μέσο, όχι για τους εξωτερικούς συνεργάτες. Πληρώστε τον όσο πρέπει κι ύστερα απαιτείστε αποκλειστικότητα. Αλλά ο Σπ. Δερβενιώτης σάς το πρότεινε ήδη αυτό και εσείς όχι μόνο το αποσιωπάτε αλλά βγαίνετε και λέτε πως τάχα «δεν σας επέλεξε».

Τα ξέρετε όλα αυτά. Σας τα είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (αλλά, εντάξει, με αυτόν έχετε προσωπική κόντρα), σας τα είπε η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, σας τα είπε ο Σπ. Δερβενιώτης, σας τα είπαν οι υπεύθυνοι του «Καρέ Καρέ». Ξέρετε ότι το επιχείρημα περί «ασυμβίβαστου» είναι αστείο. Γι’ αυτό και στα μουλωχτά μοιράζετε ότι στην πραγματικότητα το πρόβλημά σας είναι τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Στα μουλωχτά από επίσημη άποψη, διότι στο twitter έχει βγει τελάλης να φωνάζει «δε γουστάρουμε!». Πολύ ωραία. Μην επικαλείστε όμως ασυμβίβαστα κι άλλα προσχήματα. Πείτε ότι διώχνετε έναν συνεργάτη επειδή δεν γουστάρετε. Και να είναι, έτσι, σ’ όλους ξεκάθαρο ότι όταν η ανεξάρτητη συνεταιριστική σας εφημερίδα δεν γουστάρει μια άλλη εφημερίδα, επιλέγει να τα βάλει με τον Σπύρο Δερβενιώτη και τους άλλους σκιτσογράφους. Λογικό. Έντιμο. Καθαρό. Γενναίο.

Το λογοκριμένο σκίτσο του Π. Ζερβού

Το λογοκριμένο σκίτσο του Π. Ζερβού

Δεν θα υπερασπιστώ το πού πάω να δουλέψω, όπως δεν το έκανα ως τώρα, γιατί δεν πιστεύω ότι οφείλω τέτοιου είδους εξηγήσεις. Θα υπερασπιστώ, όμως, τον συνεργάτη μου, που δημοσιεύει κόμικς στο UNFOLLOW εδώ και χρόνια και που μου έκανε την τιμή να δώσει γελοιογραφία και στο άλλο περιοδικό, το REPORT, τη σύνταξη του οποίου επίσης διευθύνω. Και θα θυμίσω ότι ποτέ, όσοι κάνουμε κριτική στα ΜΜΕ τόσα χρόνια, δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν δημοσιογράφο για το γεγονός και μόνο ότι δούλευε κάπου αλλά μόνον γι’ αυτά που έγραφε ή έλεγε. Τα σκίτσα του Σπ. Δερβενιώτη, όμως, παραμένουν ελεύθερα κι ασυμβίβαστα και στο REPORT, όπως και παντού αλλού. Όσο, λοιπόν, παραμένουν ελεύθερα κι ασυμβίβαστα, ας θυμόμαστε ότι από τους εμπλεκόμενους σε όλο αυτό οι μόνοι που βαρύνονται με λογοκρισία είστε εσείς.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχετε λογοκρίνει κι άλλον σκιτσογράφο, τον Πέτρο Ζερβό – με το αιτιολογικό ότι ο τρόπος που παρουσίαζε τον Αλέξη Τσίπρα ήταν «προσβλητικός για τους αναγνώστες σας». Κι είχατε πάρει αποστάσεις από τον Γιάννη Καλαϊτζή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σάς τράβηξε το αυτί καταδικάζοντας γελοιογραφία του. Εντάξει, εσείς μπορεί να έχετε αποφασίσει να χαρίσετε με φιόγκο την εφημερίδα σας στον Τσίπρα, δεν μας πέφτει λόγος επ΄ αυτού, αλλά δεν μπορείτε ταυτόχρονα να παραδίδετε μαθήματα ηθικής σ’ αυτούς που σας επισημαίνουν τέτοια στραβοπατήματα – μόνο και μόνο επειδή ενοχλείστε που σας τα επισημαίνουν.

Το σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή που καταδίκασε ο πρωθυπουργός.

Το σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή που καταδίκασε ο πρωθυπουργός.

Ο Σπ. Δερβενιώτης σάς τα έχει επισημάνει. Κι αυτό μας φέρνει στο εξής: ακόμη κι η ανεπίσημη «γραμμή» σας, ότι σας ενοχλούν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, είναι κι αυτή προσχηματική. Όπως, άλλωστε, παραδέχεται έτερος τελάλης, στο facebook αυτός, το πρόβλημά σας είναι κυρίως ότι ο Σπ. Δερβενιώτης έχει δημόσια, στα social media, κάνει κριτική σε συγκεκριμένες πράξεις σας. Στη λογοκρισία Ζερβού, στο άδειασμα του Καλαϊτζή και σε άλλα. Κι αυτό πλήττει, κατά τη διατύπωση του τελάλη, το «καλώς εννοούμενο συμφέρον της εφημερίδας». Γι’ αυτό αποφασίσατε να τον διώξετε. Το συζητάτε καιρό. Και τώρα πιστέψατε ότι βρήκατε ιδανική αφορμή.

Είστε λογοκριτές.

Όλα τ’ άλλα είναι απλώς η γνωστή τακτική του να φωνασκεί για το «ηθικό πλεονέκτημά» του αυτός που το έχει χάσει. Τακτική στην οποία, παρεμπιπτόντως, δεν πρωτοτυπείτε. Την έχει πατεντάρει αυτός που «κορυφώνει τις επιθέσεις κατά των συμφερόντων», κατά το σημερινό εξαιρετικό πρωτοσέλιδό σας.


ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Αυγουστίνος Ζενάκος

[email protected]


Ο Αυγουστίνος Ζενάκος εργάστηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 2000 ως το 2010. Συνεργάστηκε με διάφορα ...