FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμπλοκές έξω από τα Market IN Iωαννίνων – Τραυματισμοί διαδηλωτών από «εκπροσώπους» των εργοδοτών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

| 15/12/2017 - 09:55

Οι εργαζόμενοι της πρώην Καρυπίδης καταγγέλλουν επιστράτευση μπράβων προκειμένου να «σπάσει» η απεργία και να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι.


Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν χθες το πρωί μεταξύ «εκπροσώπων» των εργοδοτών και εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης» και τοπικών συνδικάτων που περιφρουρούσαν τη σημερινή απεργία, έξω απο το χώρο του καταστήματος επι της Χαριλάου Τρικούπη, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι της πρώην Καρυπίδης καταγγέλλουν πρακτικές εκφοβισμού από τους εργοδότες τους οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, επιστρατεύουν «μπράβους της νύχτας» για να «σπάσουν» την απεργία και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

Επίσης, με την ευκαιρία της χθεσινής γενικής απεργίας, πρώην εργαζόμενοι του Καρυπίδη στα Γιάννενα, και συγκεκριμένα του Market In της Χαριλάου Τρικούπη, συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό το κατάστημα ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Δεν ζητούσαν τίποτα παραπάνω, δηλαδή, από το να ικανοποιηθεί ένας όρος της μεταβίβασης από την πρώην στη νυν ιδιοκτησία (Ράμος): την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων.
Πολύ πριν από τις 8 το πρωί τούς περίμενε μια τεράστια έκπληξη έξω από το χώρο της πρώην δουλειάς τους. Δώδεκα μπράβοι, δώδεκα τραμπούκοι με άγριες διαθέσεις και πολύ βαρύ χέρι, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια. Δώδεκα «επαγγελματίες» από τους οποίους οι Γιαννιώτες αναγνώρισαν μόνο έναν… νυχτερινό τύπο, ο οποίος εδώ και χρόνια δουλεύει στην πόλη τους «πόρτα». Όλους τους άλλους -υποθέτουν οι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν το πρωί- ο εντολέας τους τούς είχε μαζέψει από άλλες πόλεις.

Γυναίκα που ήταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους μάς κατήγγειλε καταρχάς ότι κάποιοι είχαν ρίξει λάδια στον χώρο της συγκέντρωσης έξω από το κατάστημα ούτως ώστε η οποιαδήποτε κίνηση να γίνεται πολύ δύσκολα.

Από τις 7.45 και μετά, σύμφωνα με τη γυναίκα που μιλήσαμε και θέλει εύλογα να διατηρήσει την ανωνυμία της, οι μπράβοι ανά εικοσάλεπτο έκαναν ντου, έξι-επτά φορές, στο συγκεντρωμένο πλήθος. Χτυπούσαν στο ψαχνό και έβριζαν άθλια, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες, αποκαλώντας τις «πουτάνες» κ.λπ. κ.λπ. Οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι τα χτυπήματα ήταν επαγγελματικά, αφού όλα σημάδευαν στο πρόσωπο και πάνω από τα φρύδια, έτσι ώστε ζημιά σοβαρή να μην κάνουν, την κατατρομοκράτηση όμως των ανθρώπων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, τη δουλειά τους, να την πετύχουν. Συνεχίζοντας με την ίδια ζέση τα χτυπήματα προς τις γυναίκες και ξαναβρίζοντας τες, άρχισαν και να τις απειλούν: «Να μην τολμήσει καμία να πλησιάσει στο μαγαζί», ούρλιαζε ένας από αυτούς, «εγώ δεν λογαριάζω Χριστό! Ακούς, ρε; Έχω κάνει φυλακή και έχω σκοτώσει άνθρωπο!»

Έτσι, λοιπόν, η χθεσινή μέρα, μέρα γενικής απεργίας, βρήκε 10 ανθρώπους στα Γιάννενα με σκισμένα φρύδια και μαυρισμένα μάτια.

Αν αναρωτιέστε πού ήταν όλες αυτές τις ώρες η αστυνομία, η απάντηση είναι μονολεκτική και ίσως και λίγο πιο τρομακτική από τη βία που υπέστησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι: πουθενά.

Στο σημείο κατέφθασαν μετά από κλήση δύο ασθενοφόρα ΕΚΑΒ,  καθώς από τις συμπλοκές σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών. Η κυκλοφορία στην οδό Χαριλάου Τρικούπη διεκόπη.

Οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» ανανέωσαν το ραντεβού τους έξω απο το κατάστημα Market In για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί,ενώ κρέμασαν πανό στην είσοδο του κτιρίου.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα συμμετείχαν περίπου 1.500 άνθρωποι, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος για μια μικρή πόλη.

market-in-giannena-2


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....