FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο το 2018

| 27/12/2017 - 12:03

Με σαρωτικές αλλαγές μπαίνει το 2018 για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους καθώς ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και ένας νέος κύκλος κινητικότητας με αποσπάσεις.


Πρόκειται για αλλαγές που είχε προαναγγείλει η  η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Ολγα Γεροβασίλη στη Βουλή. Οπως είχε πει η ίδια, «στα τέλη του 2018, το Δημόσιο θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, οι αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους και θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο Δημόσιο χωρίς να αποκλείεται ακόμη και απώλεια θέσεων εργασίας.

Από τις αρχές του 2018 θα ξεκινήσει μεταξύ άλλων η διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που περιλαμβάνει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, εκπαίδευση και κινητικότητα.

Από τον Ιανουάριο  θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα η οποία θα γίνει  ηλεκτρονικά, γεγονός που όπως εκτιμάται θα κάμψει τις όποιες αντιδράσεις είχαν προκύψει κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της το 2016.

Οι αλλαγές αφορούν επίσης μετατάξεις και αποσπάσεις σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου. Ο  τρίτος κύκλος βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Απριλίου. Ηδη, ο πρώτος κύκλος της κινητικότητας έκλεισε με 1.117 αιτήσεις για 801 διαθέσιμες θέσεις, εκ των οποίων οι 456 είναι για μετάταξη και οι υπόλοιπες 345 για απόσπαση. Επισημαίνεται πως συνολικά 1.932 δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο. Πρωταθλητές κινητικότητας αναδείχθηκαν οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς 125 από αυτούς ζήτησαν με αίτησή τους να αφήσουν τη θέση που κατείχαν και να διεκδικήσουν άλλη.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/SOOC

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/SOOC

Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας

Το λεγόμενο job description, ευρέως διαδεδομένο στον ιδιωτικό τομέα υιοθετείται πλέον και στο Δημόσιο, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες. Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η κατάρτιση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η κατάρτιση των περιγραμμάτων αφορά όλες τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, τις ανεξάρτητες Αρχές καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.

Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων

Η στρατηγική προβλέπει βελτίωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με  αναβάθμιση των γνώσεών του, εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Το 2018 θα συνεχιστεί η συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ÉcoleNationale d’ Administration – ENA). Τον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κρίσεις στο Δημόσιο και εκλογή διοικητικών γραμματέων

Μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο. Σε ό, τι αφορά τις κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τα νέα χρονοδιαγράμματα που διαμορφώθηκαν μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί οι γενικοί διευθυντές ενώ μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διευθυντών στις υπηρεσίες. Οσο για τους τμηματάρχες, αυτοί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ψηφιακό Δημόσιο

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Νέων, ανάμεσα στις δράσεις για το 2018  είναι η γενίκευση της χρήσης της ψηφιακής υπογραφής σε όλο το Δημόσιο όπως και η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων.  Αφορά τους φορείς του Δημοσίου, τις ανεξάρτητες Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ.

Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό κόμβο που θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων «από τον πληθωρισμό των νομικών κανόνων, τη συχνή έλλειψη εσωτερικής συνοχής των νομοθετημάτων αλλά και την επί δεκαετίες συσσώρευση ανενεργών διατάξεων που δεν εφαρμόζονται χωρίς να έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά».

 e-ΚΕΠ

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ενσωματώσουν νέες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες με κύριο στόχο να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, μέσα στο έτος ξεκινά και η σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό πια ΚΕΠ (e- ΚΕΠ), που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....