FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά τις καταδίκες του δεξιού Λαϊκού Κόμματος

| 25/5/2018 - 16:43


Μάχη για το πολιτικό του μέλλον αναμένεται να δώσει άμεσα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενεπλάκησαν αρκετά μεγάλα στελέχη του.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη από το κόμμα του για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι για «να επιστρέψει η χώρα στη νομιμότητα».

Ο Πέδρο Σάντσεθ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η ευθύνη που φέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα επαναφέρει την κανονικότητα και τη σταθερότητα στη χώρα και θα οδηγήσει την Ισπανία σε νέες εκλογές. Έκανε, ακόμη, λόγο για κυβέρνηση του PSOE για την «υπεράσπιση του συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας η οποία θα επιστρέψει την εντολή στον ισπανικό λαό». Δεν έθεσε, πάντως, χρονικό ορίζοντα για την προκήρυξη των εκλογών.

Η κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos και έχει βρεθεί πολλάκις αντιμέτωπη με σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι Podemos έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα στηρίξουν πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, ενώ παραμένει «ανοιχτό» το τι θα κάνουν τα εθνικιστικά κόμματα που βρίσκονται εντός ισπανικού Κοινοβουλίου.

Οι Ciudadanos ανακοίνωσαν μέσω του εκπροσώπου τους Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας ότι επιθυμούν να προκηρύξει εκλογές ο Μαριάνο Ραχόι τις προσεχείς εβδομάδες. Ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών και, σε περίπτωση που δεν προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός, θα υποβάλουν δική τους πρόταση μομφής.

Δεν παραιτείται ο Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να προκηρύξει εκλογές, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Πέδρο Σάντσεθ κατηγορώντας τον ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με οποιοδήποτε κόστος.

Απαντώντας στο αίτημα των Ciudadanos για εκλογές ο πρωθυπουργός της Ισπανίας  δήλωσε: «Προτιμώ οι κυβερνήσεις να κρατούν τέσσερα χρόνια. Έχω τη μειοψηφία στην κυβέρνηση και, όπως όλοι ξέρουν πολύ καλά, ο πρωθυπουργός έχει μόνο δύο αρμοδιότητες: να διαλύσει την κυβέρνηση και να διορίζει υπουργούς και κανένας πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τις παραδώσει».

Νωρίτερα, ο Φερνάντο Μαρτίνεζ Μάιγιο, νούμερο 3 της παράταξης, πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να κλέψει της εξουσία», κατηγορώντας τον ότι στηρίζεται σε εκείνους που «θέλουν να διαμελίσουν την Ισπανία», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής αδικαιολόγητη.

Τόνισε, ακόμη, ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη για τη χώρα από τη στιγμή που υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με την Καταλονία, ενώ… διαφήμισε την κυβέρνησή του τονίζοντας ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Την ίδια στιγμή ο Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις 3 (ώρα Ελλάδας).

Τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία έρχονται μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για παράνομο πλουτισμό έπειτα από μία μεγάλη δίκη για διαφθορά στην οποία 29 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και πρώην σημαίνοντα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα.

Από τους 37 κατηγορουμένους, οι 29 καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 έτη κάθειρξης κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μετά από μια μαραθώνια δική το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξη δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, έφεραν οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, κάτι που συνίσταται σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων.

Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».

Mariano


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....