FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης: Πρώην στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες – Άδωνις: Τους έκαψε o Παύλος

| 7/2/2018 - 14:46


«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis είναι στελέχη της ίδιας της εταιρείας», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Επισήμανε μάλιστα ότι αυτά τα γνώριζε ως γιατρός, προτού γίνει υπουργός. «Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να κελαηδούν και να δίνουν στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται. Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στον ANT1.
Απαντώντας στις κατηγορίες για κατασκευασμένη υπόθεση είπε ότι «η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και αυτήν τη στιγμή βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα. Τα λέω εδώ και δύο χρόνια δημόσια όλα αυτά. Κάποιες εταιρείες για να γλιτώσουν περνούσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις».
«Εδώ και δύο χρόνια έχω αποδείξει με στοιχεία ότι τα 85 δισ. του δημόσιου χρέους είναι από τον χώρο της δημόσιας Υγείας. Χθες βγήκε με στοιχεία ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από καταβολής του ελληνικού κράτους», τόνισε και εξήγησε τα δύο σημεία πάνω στα οποία βασίζονται τα λεγόμενά του:

«1ον: Η χώρα μας ήταν η μοναδική στον αναπτυγμένο κόσμο που τα ασφαλιστικά της ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της γενικής τιμής όταν το φάρμακο έμπαινε στη χώρα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από τα 100 ευρώ που έκανε το φάρμακο, τα Ταμεία διαπραγματεύονταν και το αγόραζαν 20 και 30 ευρώ ή 90 ή 75», είπε ο Παύλος Πολάκης και διευκρίνισε πως τις τιμές στα φάρμακα τις διαμόρφωνε στην Ελλάδα το Υπουργείο Εμπορίου μέχρι και το 2010. Μετά τη διαδικασία ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας.

«2ον: Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές της ΕΕ και από εκεί βγάζαμε την πιο φτηνή, όμως έπαιρναν τις τιμές από τις τρεις πιο ακριβές χώρες.  Μετά έπαιρναν από εμάς 29 έως 50 χώρες από τη δική μας τιμή. Έτσι όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή από εδώ».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στο Υγείας και μπήκε οριζόντιο μαχαίρι στην φαρμακευτική δαπάνη, που είχε φτάσει αθροιστικά στα 9 δισ. που την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα», σημείωσε και συνέχισε πως «εκεί μια σειρά δεσποζουσών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Novartis “μίζωσε”. Μετά αξιοποίησε –και φαίνεται και περιγράφεται στη δικογραφία– για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλότερες τιμές σε άλλα φάρμακα».

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Τους έκαψε ο Παύλος

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέσω Twitter σχολίασε ότι ο κ. Πολάκης έκαψε τους μάρτυρες: «Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....