ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Ποια είναι η Combat 18 που εξαπολύει πογκρόμ εναντίον μεταναστών και αντιφασιστικών οργανώσεων

| 6/3/2018 - 14:14


Παρακλάδι της νεοναζιστικής οργάνωση Combat 18, που ξεκίνησε από τη Βρετανία τη δεκαετία του ’90, είναι η Combat 18 Hellas, μέλη της οποίας συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής.

Μιλώντας για την οργάνωση παλιότερα στο BBC ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της Combat 18, ο Darren Wells, την περιέγραψε ως νεοναζιστική, με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό. Ο ίδιος εισήλθε στους κόλπους της μετά τη δολοφονία ενός φίλου του, το 1994, και παρέμεινε μέχρι το 2001.

Όπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα τόσο του BBC όσο και του Independent, η συγκεκριμένη οργάνωση που είχε φανατικούς υποστηρικτές σε ομάδες χούλιγκαν, είχε επίσης σχέσεις με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, την βασική ακροδεξιά παράταξη της Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο, οι άνθρωποι της Combat 18 παρείχαν «προστασία» σε εκδηλώσεις και συζητήσεις του κόμματος. Δεν ήταν όμως υπέρ της εκλογικής διαδικασίας.

Όσο για την ιδεολογική προέλευση της οργάνωσης, το νεοναζιστικό στίγμα είναι ξεκάθαρο ακόμη και στο όνομά της. Έμπνευση γι’ αυτό αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» παραπέμπει στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του φύρερ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το μότο «Αίμα, Τιμή» (Blood and Honour) που παραπέμπει ευθέως στην ελληνική Χρυσή Αυγή όπως και σε άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η οργάνωση συστάθηκε το 1992 και λίγο μετά άρχισε να εκδίδει το χαφιεδίστικης λογικής περιοδικό Redwatch, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις πολιτικών της αντιπάλων.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, η οργάνωση που είναι επίσης γνωστή ως βρετανική KKK, κατηγορήθηκε για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία.

Σήμερα η Combat 18 εξακολουθεί να έχει δεσμούς με διάφορα παρακλάδια και ακροδεξιές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Combat18


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....