unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
UNFOLLOW newsletter
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Πέθανε ο Stephen Hawking

| 14/3/2018 - 07:53


Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο μεγαλύτερος φυσικός στην ιστορία. Όμως, κατάφερε να γίνει ο πιο γνωστός κοσμολόγος στον πλανήτη. Διάσημος όχι μόνο για τις σπουδαίες ανακαλύψεις του στη θεωρητική φυσική αλλά και για την κοινωνική και πολιτική του συνείδηση και τον τρόπο που διέψευσε όλες τις προβλέψεις επιβιώνοντας για πάνω από μισό αιώνα των επιπτώσεων από τη νόσο του κινητικού νευρώνα από τις οποία έπασχε και η οποία σταδιακά τον καθήλωσε, δείχνοντας ότι μπορούσε παρ’ όλα αυτά να ζήσει μια πλούσια ζωή. Ο Stephen Hawking πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Γεννήθηκε στο 1942, σπούδασε στην Οξφόρδη και το Καίμπριτζ. Στο τελευταίο πήρε το 1979 τη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών, την ίδια έδρα που είχε ο Νεύτων. Κατάφερε να συνδυάσει τις μεγάλες θεωρητικές τομές, ειδικά στη θεωρία των μαύρων τρυπών, με μια εκπληκτική ικανότητα εκλαΐκευσης και απεύθυνσης σε ένα ευρύτερο κοινό.  Το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου» πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες από την προϊούσα ασθένειά του, επέμεινε να έχει μια όσο το δυνατόν πιο πλούσια ζωή, με δύο γάμους και τρία παιδιά, αλλά και –σπάνιο για θεωρητικό φυσικό– μια δημόσια παρουσία, μη διστάζοντας να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα. Το 2013 αρνήθηκε να πάει στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ πολλές θα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης για έναν δικαιότερο κόσμο.

 

 

stephen-hawking-boycotts-israel-academic-conference


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....