unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνε για «τρίμπαρα» κυβέρνηση – ΟΠΑΠ

| 29/8/2016 - 12:14

Τον τρόπο να βάλουν σύντομα τα «φρουτάκια» στην πρίζα αναζητούν οι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ και το ελληνικό δημόσιο, επιδιώκοντας από κοινού να προχωρήσει άμεσα το μεγάλο project που έχει παγώσει από τον Ιούλιο του 2015.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Αύγουστο υπήρξαν επαφές μεταξύ εκπροσώπων του ΟΠΑΠ και του νέου προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Ευάγγελου Καραγρηγορίου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τη λειτουργία των Video Lottery Terminals (VLTs) – τα περίφημα «φρουτάκια».

Τα ανοίγματα Καραγρηγορίου προς τους ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ανθρώπων της συγκεκριμένης αγοράς που από τον Ιούνιο σημείωναν ότι η απομάκρυνση του πρώην προέδρου της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη επρόκειτο να «φέρει τις δυο πλευρές πιο κοντά».

Ο Αντ. Στεργιώτης ήταν ο άνθρωπος που κατάρτισε το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs, το οποίο όμως δεν «ικανοποιούσε» τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ, αφού περιόριζε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και το χρηματικό όριο του εν λόγω τζόγου. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αμφισβήτησε ο ΟΠΑΠ: αρχικά πάγωσε τη συμφωνία και στην πορεία έσυρε το ελληνικό δημόσιο στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας στο Λονδίνο αξιώνοντας αποζημίωση άνω του 1 δισ. ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι υπέστη «ζημιά»! Mε την πρόφαση ότι η επένδυση καθίσταται πλέον ασύμφορη, οι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ άσκησαν ουσιαστικά κάθε μορφής πίεση προκειμένου να επιβάλουν τους όρους τους και να πετύχουν τον μεγάλο στόχο: να μετατρέψουν τη χώρα σε μια απέραντη «φρουτοπία» χωρίς αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πλέον φαίνεται ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Οι κινήσεις Καραγρηγορίου, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζονται πλήρως από τον πολιτικό του προϊστάμενο και υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα το θέμα των VLTs. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου και υπάρχει εντολή για επίσπευση των διαδικασιών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τακτοποιηθεί τα πάντα ως το τέλος του 2016 ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 και μόνον ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας Citigroup και των αναλυτών της, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα σε έκθεσή τους σημείωναν: «Πιστεύουμε ότι ο διορισμός νέου επιτρόπου για τα παίγνια είναι θετική εξέλιξη για τον ΟΠΑΠ, αλλά δεν βλέπουμε επίλυση στο θέμα των VLTs πριν από το τέλος του έτους». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου συναντήθηκαν στις αρχές Ιουλίου με στελέχη του ΟΠΑΠ προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου.

froutakia2

Δίνοντας εξαρχής τα διαπιστευτήριά του, ο Καραγρηγορίου, όταν αναλάμβανε το τιμόνι της ΕΕΕΠ, είχε φροντίσει να δηλώσει: «Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε στενά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση». Έθεσε δε ως προϋπόθεση να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης χωρίς μονομερείς ενέργειες και εκκρεμείς αντιδικίες. Ουσιαστικά, ζήτησε με εύσχημο τρόπο από τον ΟΠΑΠ να αποσύρει την προσφυγή του στη διαιτησία, ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για συγκλίσεις και συνεργασία.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ που σημείωσε ότι «με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο των VLTs είναι μη βιώσιμο. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το project».

Έτσι, η ΕΕΕΠ «μάζεψε» λίγο το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των παιχνιδομηχανών, ο ΟΠΑΠ απέσυρε την προσφυγή από το Δικαστήριο Διαιτησίας και όλα μέλι γάλα. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Τα «φρουτάκια» στήνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και το κοντέρ των κερδών αρχίζει να «γράφει τρίμπαρα», όπως λένε στη γλώσσα των μυημένων στο παιχνίδι. Άλλωστε, τα έσοδα του Δημοσίου από τα VLTs έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτο μνημόνιο!

Παρ’ όλα αυτά, ως σκόπελος στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – ΟΠΑΠ μπορεί να εμφανιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη από τον Ιούνιο η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα VLTs αν δεν ελέγξει και δεν διαπιστώσει η ίδια ότι οι αλλαγές στους κανονισμούς και τη φορολογία που έγιναν μετά την απόφασή της, στις 3/10/12 (λίγο μετά την αρχική συμφωνία επί κυβέρνησης Σαμαρά για την παραχώρηση της άδειας των VLTs στον ΟΠΑΠ), δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του ΟΠΑΠ.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση για τα VLΤs, μέσω έρευνας που διενεργήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία των καζίνων. Ωστόσο, από τότε που πραγματοποιήθηκε η έρευνα έχουν γίνει αρκετές φορολογικές και κανονιστικές αλλαγές. Η Επιτροπή, λοιπόν, επιθυμεί να διαπιστώσει αν αυτές δίνουν πλεονέκτημα στον ΟΠΑΠ και συνεπώς αποτελούν μιας μορφής κρατική ενίσχυση. Αν δώσει την έγκρισή της η Κομισιόν, τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να προχωρήσει το deal.

Τι καθιστούσε, όμως, μέχρι σήμερα απαγορευτικό το κανονιστικό πλαίσιο για τα «φρουτάκια» σε σχέση με το σχεδιασμό του ΟΠΑΠ; Καταρχάς για να παίξει κάποιος έπρεπε προηγουμένως να αναγράφεται το ΑΦΜ του στην κάρτα που θα παραλάμβανε για τις παιχνιδομηχανές. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, κάτι τέτοιο καθιστά απαγορευτική τη χρήση των VLTs για όσους επιθυμούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα μέσα από τον τζόγο. Ως γνωστόν, ένας από τους λόγους που διάφοροι επιζητούν να μπουν στο χώρο του νόμιμου τζόγου είναι επειδή η τεχνητή διόγκωση του τζίρου είναι ένας τρόπος νομιμοποίησης μαύρου χρήματος. Κοινώς, χωρίς σύνδεση των καρτών με ΑΦΜ μπορούν να περνούν μεγάλα ποσά ως χρήματα που κέρδισε κάποιος από τα «φρουτάκια».

Παράλληλα, θεσπιζόταν πολύ χαμηλό όριο για τις ημερήσιες απώλειες (80 ευρώ) κάθε παίκτη, έτσι ώστε να αποκλείεται το οικονομικό μάδημα με συνοπτικές διαδικασίες. Απαγορευόταν, δε, σε κάποιον να παίζει στα VLTs για περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα, κάτι εντελώς ασύμφορο για επιχειρηματίες του τζόγου, όπως σημειώνουν γνώστες του αντικειμένου. Αν απαλειφθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί και ταυτόχρονα επιτευχθεί η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων που επιθυμεί ο ΟΠΑΠ, θα μιλάμε για την απόλυτη ασυδοσία σε ένα παιχνίδι που θεωρείται από τα πλέον εθιστικά και καταστροφικά στην πιάτσα του τζόγου.

Πώς θα το υλοποιήσει άραγε η κυβέρνηση της «δεύτερης φοράς Αριστεράς»; Για να ολοκληρωθεί το deal χωρίς να υποστούν «ηθική ζημιά» ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, χρειάζεται και το κατάλληλο σερβίρισμα… Αυτή τη δουλειά έχουν αναλάβει ήδη πληρωμένοι κονδυλοφόροι, οι οποίοι με εκτενή ρεπορτάζ αναλύουν τη ζημιά που έχουν υποστεί τα κρατικά ταμεία από το «πάγωμα της επένδυσης». Τα έσοδα του Δημοσίου, αναφέρουν στις αναλύσεις τους, «από τη φορολογία των μεικτών εισπράξεων των VLTs (35%) υπολογίζεται ότι θα ήταν της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση». Από τη λειτουργία των καταστημάτων «θα δημιουργηθούν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας». «Θα τονωθεί η αγορά ακινήτων, μέσω της ενοικίασης και της αγοράς χώρων για την εγκατάσταση των VLTs». Βαρύγδουπες αναλύσεις με στόχο να τσιμπήσει το πόπολο τα περί… ανάπτυξης.

Δεν αρκούνται όμως μόνο σ’ αυτό. Ισχυρίζονται ότι με τη λειτουργία των νόμιμων VLTs θα χτυπηθεί ο παράνομος τζόγος (διαδικτυακός και επίγειος). Τι κρύβουν; Ότι το αρχικό μοίρασμα της πίτας των παιχνιδομηχανών, όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW, έγινε μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, ιδιοκτητών παράνομων καζίνων και «μπούκηδων» και έφερε την κωδική ονομασία «cloud» – «σύννεφο» επί το ελληνικότερον .

Βλέπετε, τα σχέδια του ΟΠΑΠ για τη δημιουργία gaming hall (αίθουσες με VLTs) που θα διαθέτουν περίπου 25 τερματικές μηχανές αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την ενεργοποίηση μεγάλου μέρους των ανθρώπων της νύχτας και του υποκόσμου. Οι συγκεκριμένοι «επενδυτές» αναμένεται να εμφανιστούν εκ νέου αν ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για τη δημιουργία των gaming hall.

Θυμίζουμε ότι, βάσει της αρχικής συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ θα πάρει 35.000 άδειες για «φρουτάκια». Από αυτές ο ΟΠΑΠ θα κρατήσει τις 18.500, ενώ οι υπόλοιπες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών έπειτα από διαγωνισμό.

Εδώ αρχίζει και το μεγάλο πάρτι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος για τους ιδιώτες θα κυμανθεί από 20.000-25.000 ευρώ για κάθε άδεια, ποσό που μπορούν να διαθέσουν λίγοι, ειδικά αν επιχειρήσουν να αποσπάσουν περισσότερες από μία άδειες ώστε να γίνει και άκρως κερδοφόρα η «επένδυση». Στην πιάτσα ήδη μιλούν για τη δημιουργία μικρών και μεγάλων κοινοπραξιών, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και ισχυροί οικονομικοί παίκτες της χώρας.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκονται οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος, ενώ στο χώρο επιδιώκει να μπει και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Δεν αποκλείεται επίσης να ενδιαφερθεί και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος έχει επενδύσεις στο χώρο του τζόγου. Το παιχνίδι είναι χοντρό, τα κέρδη πολλά και οι ανταγωνισμοί και οι πολιτικές παρεμβάσεις είναι δεδομένο ότι θα χτυπήσουν κόκκινο…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...