unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
UNFOLLOW newsletter
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Παύση λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ

| 20/1/2018 - 08:46


Από σήμερα τις 7.00 π.μ., ώρα Ελλάδας, οι υπηρεσίες και φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά «κατεβάσει ρολά» εφόσον δεν εγκρίθηκε η παράταση της χρηματοδότησής  τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Δεν πέτυχε την απαραίτητη πλειοψηφία στην Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο παράτασης της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και φορέων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι εκεί, και έτσι διακόπτεται η λειτουργία τους, πέραν αυτών που είναι απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία η χρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών αποτελεί τμήμα της ετήσιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ψήφισης του προϋπολογισμού. Η διαδικασία αυτή συχνά είναι επίπονη και περνάει μέσα από πιέσεις, αμοιβαίους εκβιασμούς και διαπραγματεύσεις. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός shutdown.  Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2013 και είχε διαρκέσει 16 μέρες.

Στην τρέχουσα περίπτωση, η σύγκρουση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν κονδύλια που θεωρούν απαραίτητα, παράλληλα με αλλαγές ως προς την αντιμεταναστευτική πολιτική του Προέδρου Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος είναι των Ρεπουμπλικανών από τη στιγμή που οι τελευταίοι όχι μόνο έχουν την πλειοψηφία στα νομοθετικά σώματα αλλά και τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι παίρνουν την ευθύνη να διακοπούν ακόμη και κοινωνικά προγράμματα όπως αυτό που αφορούσε την ασφάλιση υγείας των παιδιών.

Παρότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να πετύχει συμφωνία σε συνάντησή του με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, τελικά αυτή δεν υπήρξε και δεν σχηματίστηκε η αναγκαία πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία είναι 60 στις 100, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 51.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «βάζουν την πολιτική πάνω από την εθνική ασφάλεια» και επέμεινε ότι δεν θα διαπραγματευτεί το καθεστώς των «παράνομων μεταναστών» όσο οι Δημοκρατικοί «κρατούν ομήρους του νομοταγείς πολίτες».

Στη διάρκεια της παύσης λειτουργίας του κράτους πάνω από ένα εκατομμύριο Aμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να υπηρετούν, αλλά δεν θα πληρωθούν μέχρις ότου εγκριθεί εκ νέου η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όσες υπηρεσίες εξαρτώνται από υποχρεωτικές χρηματοδοτήσεις, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, συνεχίζουν να τις καταβάλουν, όμως, δεν προχωρά οτιδήποτε έγκειται σε κοινοβουλευτική έγκριση. Ο Aμερικανός Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιεί το Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος, για επίσημες επισκέψεις, όμως είναι ασαφές εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να μεταβεί στην ιδιωτική κατοικία του στο Mar-a-Lago, την ιδιωτική κατοικία του, για γκολφ και αναψυχή όπως συνηθίζει τα σαββατοκύριακα.

3F4A0DEC-65DE-4AD8-931B-6166A6BBBBDB_cx0_cy9_cw0_w1023_r1_s

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Σωτήρης


O Παναγιώτης Σωτήρης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Στο UNFOLLOW αρθρογραφεί και δημοσιεύει ρεπορτάζ για πο...