unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλοι εναντίον του δημάρχου

| 7/3/2017 - 21:25

Με την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ να χρονίζει, τη βία και τις απειλές να συσσωρεύονται και την ΠΑΕ να γίνεται όλο και πιο άκαμπτη στις απαιτήσεις της, η δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και οι κάτοικοι που αντιδρούν έχουν πλέον ανάγκη την παρέμβαση μιας κυβέρνησης που αδρανεί επιδεικτικά.


Φωνές και συνθήματα ήταν η υποδοχή που επιφύλασσαν στον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Άρη Βασιλόπουλο, οι ολιγάριθμοι οπαδοί της ΑΕΚ που βρίσκονταν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, αναμένοντας την άφιξή του για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα της «Αγίας Σοφίας», του σχεδιαζόμενου γηπέδου που ταράζει για τρία συναπτά έτη τη ζωή στο αθηναϊκό προάστιο. Αν σε κάθε άλλη περίπτωση η εικόνα τεσσάρων-πέντε ατόμων που ωρύονται θα ήταν αρκετή για να θορυβήσει κάποιον, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τα στελέχη της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας, που αντιμετωπίζουν από την εκλογή τους το 2014 μέχρι σήμερα οργανωμένες επιθέσεις και μαζικούς προπηλακισμούς, με πιο πρόσφατο τον ξυλοδαρμό και το κυνηγητό που υπέστη από ομάδα φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάνος στις αρχές του μήνα.

Η επίθεση κατά των εκπροσώπων των κατοίκων, που αντιδρούν στο πλήθος παρατυπιών του υπάρχοντος σχεδίου για την ανέγερση της «Αγίας Σοφίας», δεν έχει μόνο το «στρατιωτικό» της σκέλος. Αντίστοιχη είναι και η επικοινωνιακή επίθεση που έχει πυκνώσει τελευταία, με επώνυμα και ανώνυμα, λιγότερο ή περισσότερο επιθετικά δημοσιεύματα σε διαδικτυακά μέσα, η οποία έδωσε και την αφορμή για τη διοργάνωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Όπως επισήμανε ο Άρης Βασιλόπουλος, οι θέσεις της δημοτικής αρχής για το γήπεδο είναι πάγιες – και ήταν ήδη προτού αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία της παράταξης. Είναι ως εκ τούτου λογικό το γεγονός ότι αυτές τις θέσεις επανέλαβαν για πολλοστή φορά τόσο ο ίδιος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάνος, που επιχείρησε μια ανασκόπηση στο σύνολο των περιστατικών βίας, και ο αρχιτέκτονας και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Καλαμπόκης, που ανέτρεξε στην ιστορία του πολυθρύλητου γηπέδου και τα προβλήματα στον μέχρι τώρα σχεδιασμό του.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι λίγα: το αυξημένο κατά 13 μέτρα υψόμετρο του νέου κτίσματος σε σχέση με το γήπεδο που προϋπήρχε, με τα 28 μέτρα του τελικού σχεδίου να επικαλύπτουν το ανώτατο όριο των 11 μέτρων που έχει επιβληθεί στα γύρω σπίτια· ο αποχαρακτηρισμός και η παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το παρακείμενο άλσος· η σκανδαλώδης συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής υπέρ της «Δικέφαλος ΑΕ»· η προοπτική χρήσης του γηπέδου μόνο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της ΑΕΚ, ξεχνώντας ότι η άδεια για τη συγκεκριμένη έκταση δόθηκε το μακρινό 1934 στα ερασιτεχνικά τμήματα της ομάδας, που από το 2003 φιλοξενούνται σε δημοτικά κτίρια· τα 35-38 εκατομμύρια απ’ τα κονδύλια της Περιφέρειας που θα πάνε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό· η πυρασφάλεια· η στάθμευση· και πλήθος άλλων προβλημάτων που προέκυψαν από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κι από τον ευνοϊκό –όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος– προς τον Δημήτρη Μελισσανίδη χαρακτήρα του ν. 4277, με τον οποίον παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά η άδεια στην ΠΑΕ για την ανέγερση του νέου γηπέδου.

Από αριστερά, Γιάννης Καλαμπόκης, Άρης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κατερίνης, Γιώργος Πάνος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ

Από αριστερά, Άρης Βασιλόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ

Είναι τρία χρόνια πια που κάτοικοι και δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας βάλλονται ταυτόχρονα από τις βίαιες παρεμβάσεις των φερόμενων ως οπαδών, την επιθετική διάθεση πλήθους μέσων ενημέρωσης, αλλά και την αδυναμία των αρμόδιων θεσμών να επιβάλουν μία διόρθωση του σχεδίου προκειμένου αυτό να συμμορφώνεται με τις νόμιμες επιταγές τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για τη διαδικασία με την οποία θα εγκριθεί και θα υλοποιηθεί. Αυτονόητα, λοιπόν, μπορεί ο Γιώργος Πάνος, που υπήρξε ο τελευταίος κρίκος σε μία μακρά αλυσίδα θυμάτων βίας, να απαιτεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει την τάξη στην περιοχή ως προϋπόθεση για κάθε συνέχεια των διαπραγματεύσεων· η κυβερνητική αδράνεια έχει αφήσει τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους στο έλεος της οπαδικής οργής, οι επιθετικές συγκεντρώσεις της οποίας δεν καλούνται ανοιχτά από τους επίσημους συνδέσμους και κανείς δεν έχει προθυμοποιηθεί να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτές.

Το κυβερνών κόμμα, ωστόσο, υπό την ομπρέλα του οποίου ο Άρης Βασιλόπουλος και η παράταξή του κέρδισαν τον δήμο, φαίνεται να τηρεί σιγήν ιχθύος. Παρά το υπόμνημα το οποίο απέστειλε πρόσφατα η δημοτική αρχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα ζητήματα του γηπέδου, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Τόσκας και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έχουν αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση σχετικά με την ανέγερση του γηπέδου και την κλιμάκωση των επιθέσεων. Κάθε αναφορά στο ζήτημα περιορίστηκε σε μία αποποίηση ευθυνών για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες έγκρισης, δια στόματος Σωκράτη Φάμελλου, και σε μία ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη «πολιορκία» του δημαρχείου.

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μπλεγμένη σ’ έναν καφκικό εφιάλτη. Τα αιτήματά των κατοίκων της διαστρεβλώνονται συνεχώς, η στοχοποίησή τους είναι καθημερινότητα, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΠΑΕ αποδεικνύονται άκαρπες, οι επιθέσεις που υφίστανται παραμένουν αόρατες για την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, κυβέρνηση και περιφέρεια αρνούνται να πράξουν τα δέοντα και όλα μαζί αλληλοσυμπληρώνονται σε μία μηχανή που δουλεύει υπέρ της ανέγερσης του νέου γηπέδου με κάθε τίμημα. Η ύπαρξη και η «καλή» λειτουργία αυτού του μηχανισμού αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά σήμερα εντός της αίθουσας της ΕΣΗΕΑ, όπου αντί για «σκληρή» έστω διερεύνηση των λεγομένων τους, οι συμμετέχοντες δέχθηκαν μαζικά, υπό την προβιά του δημοσιογραφικού «ερωτήματος», μια σειρά από προσβολές, ασαφείς κατηγορίες και καταγγελίες χωρίς ιδιαίτερη διάθεση τεκμηρίωσης. Αν κάτι έδειξε η προσπάθεια του δήμου να άρει τις παρεξηγήσεις σχετικά με τα αιτήματά του, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι ότι αυτό που ξεκίνησε να βασανίζει τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας πριν τρία χρόνια δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα ή τουλάχιστον όχι χωρίς η ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει πάρει αυτά που επιθυμεί δίχως υποχωρήσεις.

___

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ:


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου

[email protected]


Ο Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και μαθηματικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987....